Ποιες είναι οι τάσεις στα Cafe που καταγράφονται για το 2023

τάσεις 2023 για τις επιχειρήσεις καφέ

Το πώς απολαμβάνουν οι καταναλωτές τον καφέ τους, πώς αλλάζουν οι συνήθειές τους και πώς διαμορφώνεται η κουλτούρα γύρω από τον καφέ είναι αντικείμενα που απασχολούν αδιάκοπα τους επαγγελματίες του κλάδου. Και αυτό είναι απαραίτητο να συμβαίνει, ώστε οι επιχειρήσεις εστίασης να προσαρμόζονται στις συνθήκες, να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, να ικανοποιούν το κοινό και τις προτιμήσεις του. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τάσεις θα επικρατήσουν το 2023 στα Café.

Προβολή της διαφορετικότητας

Καθώς έχουν αναβαθμιστεί, σε ποιότητα και σε τεχνικές παρασκευής καφέ, τα περισσότερα cafe μιας περιοχής, είναι αναγκαίο να ξεχωρίσει το καθένα για την διαφορετικότητά του. Πρώτα θα πρέπει να βρει τι το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα και έπειτα να τονίσει αυτά τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό. Το επόμενο βήμα, που είναι μια από τις τάσεις που επικρατούν όλο και περισσότερο, είναι η επένδυση στο marketing με την ευρεία έννοια. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τη δυναμική παρουσία στα social media, με έμφαση στο περιεχόμενο που δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες για τις επιχειρήσεις εστίασης και τις καφετέριες. Κάντε όσο καλύτερα μπορείτε τη δουλειά σας και αφήστε τους πελάτες σας να μιλήσουν για εσάς!

Προσήλωση στη λεπτομέρεια της διακόσμησης και της λειτουργικότητας

Οι χώροι των café, είτε πρόκειται για καφετέριες με τραπέζια, είτε για coffee shops παίζουν αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στη συνολική εμπειρία των πελατών. Γι’ αυτό και η σημασία δίνεται σε όλο και πιο «ψαγμένες» λεπτομέρειες. Μελετώνται πιο προσεκτικά τα χρώματα, τα υλικά, τα σχήματα, ο φωτισμός και όλα μαζί στοχεύουν στο να νιώθουν οι πελάτες πως βρίσκονται σε ένα φιλόξενο, χαλαρωτικό περιβάλλον. Οι θόρυβοι μέσα σε ένα coffee shop μειώνονται, μέσα από έξυπνες λύσεις που υλοποιούνται ώστε και οι μπαρίστες να εργάζονται ανεμπόδιστα και οι πελάτες να μην ενοχλούνται από ενοχλητικούς επαναλαμβανόμενους θορύβους κατά την παρασκευή του καφέ.

«Πράσινες» συσκευασίες και προστασία του περιβάλλοντος

Οι συσκευασίες για τον καφέ που «πίνεται στο πόδι» του take away και του delivery γίνονται όλο και περισσότερο «πράσινες» και αβλαβείς για το περιβάλλον. Επεκτείνονται μέτρα προστασίας του φυσικού πλούτου και του κλίματος και λύσεις βιώσιμες με συσκευασίες που επαναχρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καφέ υποστηρίζουν αυτή την τάση και προτείνουν ειδικά ποτήρια καφέ στους πελάτες τους, στα οποία απολαμβάνουν καθημερινά τον καφέ τους.

Παράλληλα, καταναλωτές και επιχειρήσεις προχωρούν μαζί στα επόμενα στάδια ευσυνειδησίας απέναντι στον πλανήτη που ζούμε. Η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη μεταφορά του καφέ γίνεται όλο και μεγαλύτερη από όλο και περισσότερους.

Εδραιώνονται τα εναλλακτικά είδη γάλακτος

Κι ενώ το γάλα αμυγδάλου είναι τα τελευταία χρόνια το πιο δημοφιλές γάλα μετά το αγελαδινό, έρχονται περισσότερα φυτικά γάλατα και κερδίζουν την προτίμηση του κοινού αντί του ζωικού.

Γάλα καρύδας και γάλα βρώμης αποτελούν γνωστές εναλλακτικές λύσεις, όμως εμφανίζονται και άλλες που στηρίζουν τη στροφή των ανθρώπων σε επιλογές που η παραγωγή τους επιβαρύνει λιγότερο το οικοσύστημα και το κλίμα.

Αλεσμένοι καφέδες, ποικιλίες και σκεύη – συσκευές για το σπίτι

Αυξάνεται το κοινό που προμηθεύεται τις αγαπημένες του ποικιλίες καφέ για το σπίτι, ώστε να παρασκευάζει τον καφέ του οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Δεν παρατηρείται, ούτε και αναμένεται, μείωση στις πωλήσεις έτοιμων καφέδων στα cafe, αλλά μια τάση αυτονομίας από την πλευρά των καταναλωτών. Επιθυμούν να υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευάζουν και να απολαμβάνουν τον καφέ τους όποια στιγμή το θελήσουν και οι επιχειρήσεις το αντιλαμβάνονται και τους την προσφέρουν.

Σε όλο και περισσότερα καφέ γίνεται εμπόριο αλεσμένου καφέ σε διάφορες ποικιλίες, αλλά και σκευών, μηχανών και συσκευών που χρειάζονται για την παρασκευή του στο σπίτι.

Τι μπορεί να κάνει η FoodFacts για εσάς

Η FoodFacts παραδίδει στην πόρτα της επιχείρησής σας επώνυμα προϊόντα όπως γάλα, γαλακτοκομικά, αλλαντικά και άλλα τρόφιμα των εταιρειών: NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΑΘΗΝΑΙΑΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί ΛακωνίαalproDeli SunBrioche Gourmet, ΙΟΝ, Παυλίδης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *