Tips & ιδέες για να ενισχύσετε τα menu και τις υπηρεσίες take away και delivery – Μέρος Ι

Tips για μενού delivery και ιδέες για take away

Λόγω του covid19, το σπίτι έγινε παράλληλα γραφείο, χώρος ψυχαγωγίας, χώρος δημιουργίας, αίθουσα τηλεδιασκέψεων, χώρος εκπαίδευσης, χώρος ανάπαυσης και τόσα άλλα. Ταυτόχρονα, τα cafe και τα εστιατόρια συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά ως φυσικοί χώροι συνάθροισης κοινού, δίνεται όμως η δυνατότητα να λειτουργούν, αποκλειστικά, για εξυπηρέτηση με take away και delivery.

Με ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να εργάζεται πλέον από το σπίτι και πολλών ακόμα να περνούν τις περισσότερες ώρες σε αυτό, οι γευστικές απολαύσεις που συνήθιζαν να επιλέγουν σε μια έξοδό τους μεταφέρονται και αυτές εντός σπιτιού. Συνεπώς, μια ευκαιρία των επιχειρήσεων εστίασης, να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση και να καταφέρουν να την ξεπεράσουν, βρίσκεται στην ενίσχυση του delivery και του take away.

Πέρα από τον ποιοτικό και σωστά παρασκευασμένο καφέ, ο σχεδιασμός ενός γευστικού μενού, κατάλληλου “για πακέτο” και ο εμπλουτισμός των επιλογών που προσφέρει σε φαγητό και άλλα είδη, είναι οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην επιτυχή πορεία της επιχείρησης.

Tips για την οργάνωση menu delivery και take away. Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη εξ’ αρχής

Για όσα καταστήματα λειτουργούσαν ήδη και με αυτούς τους τρόπους, τα πράγματα είναι πιο απλά, αν και χρειάζεται να γίνουν ορισμένες επιπλέον ρυθμίσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι σίγουρα πιο απαιτητικό για τους ιδιοκτήτες που καλούνται να υιοθετήσουν αυτές τις μεθόδους για πρώτη φορά ή να τις ενισχύσουν σημαντικά στην περίπτωση που μέχρι πρότινος κάλυπταν μικρό ποσοστό της δραστηριότητάς τους.

Η οργάνωση του προσωπικού και η υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών από την παραγγελιοληψία, μέχρι την παράδοση στον πελάτη, πρέπει να κινηθούν πάνω στον άξονα που καθορίζει η προσφορά φαγητού εκτός του καταστήματος και οι κανόνες που τη διέπουν.

Αρχικά, χρειάζεται να σχεδιαστεί ή να προσαρμοστεί κατάλληλα ένα ενδιαφέρον brunch μενού. Όπως περιγράφεται και στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, το μενού μπορεί να επεκταθεί και με άλλες επιλογές για να ενισχυθεί στην πορεία η υπηρεσία delivery. Τυριά, βούτυρο, επώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά μπορούμε να σας τα προμηθεύουμε στην πόρτα της επιχείρησής σας με την συνέπεια που διακρίνει την Foodfacts! Δείτε τα είδη εδώ και επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας που υπάρχει σε καθένα από αυτά.

Ένα brunch menu, λοιπόν, με έμφαση στην κατανάλωση εκτός του καταστήματος, θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις που να ικανοποιούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Υψηλή και σταθερή ποιότητα
  • Ενδιαφέρουσα και πλούσια γεύση
  • Άμεση διαθεσιμότητα πρώτων υλών
  • Δυνατότητα προετοιμασίας κάποιων σταδίων
  • Δυνατότητα εναλλακτικών συνδυασμών μεταξύ των υλικών
  • Εύκολος τρόπος παρασκευής
  • Γρήγορος χρόνος παρασκευής
  • Καταλληλότητα για συσκευασία και μεταφορά εκτός καταστήματος

Η ακριβής χρονομέτρηση όλων των σταδίων για την παρασκευή και τη συσκευασία κάθε είδους, που περιλαμβάνεται στο αναπροσαρμοσμένο μενού, είναι απαραίτητη διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο packaging. Η επιλογή των κατάλληλων συσκευασιών για κάθε είδος του καταλόγου είναι καθοριστικής σημασίας. Το κάθε “πιάτο” ή ένα snack πρέπει να έχει μια στεγανή και ασφαλή συσκευασία για τη μεταφορά του, η παρουσίασή του μέσα σε αυτή να είναι δελεαστική και η θερμοκρασία του να διατηρείται στα σωστά επίπεδα, χωρίς υδρατμοί ή άλλα παρόμοια στοιχεία να επηρεάζουν την ποιότητα και την εικόνα του.

Κατά τη μεταφορά του φαγητού, είτε αυτή γίνει από τον πελάτη με παραλαβή από το κατάστημα, είτε γίνει από το κατάστημα με παράδοση στον χώρο του πελάτη, χρειάζεται να διατηρείται η ισορροπία και να έχει γίνει καλή ταξινομία, ώστε όλα να είναι σωστά “ζυγισμένα” και σταθερά στην τσάντα μεταφοράς. Επομένως, η επιλογή των κατάλληλων ειδών μεταφοράς προϋποθέτει καλή έρευνα και μελέτη και δεν πρέπει να γίνεται με ελαφρότητα ή βιασύνη.

Για τις παραγγελίες take away καλό είναι να υπάρχει προσυνεννόηση και τήρηση της ώρας παραλαβής, όπως και μέριμνα ώστε ο πελάτης να νιώθει άνετα και ασφαλής όσο περιμένει, χωρίς να χρειαστεί να εισέλθει στο κατάστημα. Ένα ασύρματο POS είναι απαραίτητο κι ένας προσωρινός “σταθμός” βραχείας αναμονής έξω από το κατάστημα, εφόσον το επιτρέπει το σημείο, θα βοηθούσε πολύ.

Για τις παραγγελίες delivery ο ρεαλιστικός χρόνος παράδοσης πρέπει να είναι προϋπόθεση για μια ειλικρινή σχέση μεταξύ επιχείρησης και πελατών. Απαιτεί να έχει προηγηθεί η ακριβής χρονομέτρηση που αναφέρθηκε πιο πάνω, η τήρηση των διαδικασιών που έχει ορίσει η επιχείρηση και η ύπαρξη επαρκούς αριθμού ατόμων και μέσων για την διεκπεραίωση των δρομολογίων.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου: Tips & ιδέες για να ενισχύσετε τα menu και τις υπηρεσίες take away και delivery – Μέρος ΙI

Φωτογραφία StockSnap από Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *