Σουφλέ σπανάκι, ένα πρωτότυπο ορεκτικό

Σουφλέ σπανάκι

Οι γιορτινές μέρες δεν τελειώνουν ποτέ, ειδικά αν είσαι από εκείνους που εφευρίσκεις διαρκώς γιορτές και ευκαιρίες για το κάλεσμα φίλων σε μια γευστική βραδιά. Το παλιό, παραδοσιακό, γιορτινό τραπέζι καλά κρατεί. Τα ινία, βέβαια, έχουν πάρει σύγχρονες γυναίκες, που μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς θέλουν να εμπλουτίσουν το εορταστικό τραπέζι με πιο πρωτότυπες γεύσεις και gourmet γαστρονομικές δημιουργίες. Ας βοηθήσουμε λοιπόν με μια δοκιμασμένη συνταγή που μας έρχεται από τη Γαλλία: Σουφλέ σπανάκι! Ένα ασυνήθιστο ορεκτικό, που επειδή δεν το συναντούμε συχνά, το αγαπάμε ιδιαίτερα!

Υλικά

200 γρ. φρέσκο baby σπανάκι

40 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

200 γρ. τριμμένο τυρί  gouda ή edam

100 γρ. τριμμένα αλμυρά τυριά (γραβιέρα ή ρεγγάτο)

150 γρ. τυρί κρέμα

2 αυγά

Αλάτι

Πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά, το ψιλοκόβουμε και το τσιγαρίζουμε με ελάχιστο βούτυρο για 4-5 λεπτά.

Σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το σπανάκι. Αφού ανακατέψουμε, προσθέτουμε τα διάφορα τυριά (εκτός από την παρμεζάνα), τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι  να αναμειχθούν καλά.

Αλείφουμε ένα σκεύος σουφλέ με βούτυρο και πασπαλίζουμε περιμετρικά με την παρμεζάνα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30’ -35’ περίπου. Σε περίπτωση που ροδοκοκκινίσει έντονα στην επιφάνεια κατά την διάρκεια του ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγα λεπτά να δέσει και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Photo credits: saritalarson από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.