Πουγκάκια με μοσχάρι και τυριά

πουγκάκια με μοσχάρι και τυρί

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
Βούτυρο Debic
Γκούντα ή Ένταμ κομμένο σε κυβάκια

Παρασκευή

Για τη γέμιση

Βάζουμε στην χύτρα τους κύβους μοσχαριού μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδοκοκκινίσουν. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια. Όταν έχει εξατμιστεί όλο το υγρό από τη χύτρα, προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2 λεπτά, μέχρι που σβήνουμε με το κρασί.

Αφού αρχίσει να εξατμίζεται το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ώσπου να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Προετοιμασία για το φύλλο κρούστας και δημιουργία

Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε στα τέσσερα. Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με αγελαδινό βούτυρο, χρησιμοποιώντας πινέλο. Βάζουμε από πάνω και άλλο ένα φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι. Παίρνουμε ένα τρίτο φύλλο, το διπλώνουμε στο κέντρο και το τοποθετούμε στη μέση των άλλων δύο φύλλων, χωρίς να το βουτυρώσουμε, γιατί θέλουμε να συγκρατήσει τα υγρά της γέμισης. Βάζουμε στο κέντρο (πάνω στο διπλωμένο φύλλο) μία κουταλιά από τη γέμιση και 3-4 κυβάκια τυριού. Πιάνουμε τις απέναντι γωνίες των φύλλων σταυρωτά και κλείνουμε καλά τα πουγκάκια, στρίβοντας τα στην κορυφή για να μην ανοίξουν.

Σε μία λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε προσεκτικά τα πουγκάκια. Τα βουτυρώνουμε καλά απέξω για να μην ανοίξουν και να ροδοκοκκινίσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά περίπου και σερβίρουμε.

Δείτε πώς διαχειριζόμαστε το φύλλο κρούστας, καθώς και μια εναλλακτική συνταγή από την Χρυσή Ζύμη

 

Photo credits: PublicDomainPictures από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *