Συνταγή για παραδοσιακούς Λουκουμάδες

λουκουμάδες με μέλι ή πραλίνα

Αν σκοπός σας είναι να κερδίζετε ευχαριστημένους πελάτες που θα σας επισκέπτονται ξανά και ξανά, τότε βάλτε στον κατάλογό σας παραδοσιακούς λουκουμάδες. Είναι υπέροχο γλυκό για όλες τις ώρες και τέλειο επιδόρπιο, ειδικά μετά από ένα γεύμα με κρεατικά. Οι λουκουμάδες “πάνε” με τον καφέ, τρώγονται αυτόνομα ως γλυκό ή και συνοδευόμενοι από παγωτό. Παράλληλα, αποτελούν μια εύκολη στην παρασκευή της, γλυκιά επιλογή, όταν φιλοξενείτε ένα event στον χώρο σας και έχετε να εξυπηρετήσετε πολλά άτομα.

Ακόμα και αν δεν έχετε μια μηχανή για λουκουμάδες (λουκουμαδιέρα) που θα σας έλυνε τα χέρια στην κουζίνα, μπορείτε να ετοιμάζετε λουκουμάδες στη στιγμή με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτοί, μάλιστα, λόγω του ακανόνιστου σχήματος και του όχι αυστηρά ίδιου μεγέθους, θα φαίνονται χειροποίητοι. Αυτό είναι, άλλωστε και ένα στοιχείο που μπορείτε να το αναφέρετε στο πλαίσιο του marketing του καταστήματός σας.

Υλικά για τους λουκουμάδες

  • 500 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση σκληρό ή διαφορετικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.) ή 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 /4 κ.γ. αλάτι (1 πρέζα)
  • 400 ml χλιαρό νερό (περίπου, ανάλογα με το αλεύρι)

Οδηγίες παρασκευής για παραδοσιακούς λουκουμάδες

Η ζύμη

Ξεκινήστε από τη ζύμη, ώστε να έχετε χρόνο να “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει. Η υφή της ζύμης όταν θα έχετε ολοκληρώσει την πρώτη φάση θα είναι σαν ένας πυκνός, μαστιχωτός χυλός. Όταν θα έχει φουσκώσει πριν ξεκινήσετε τη δεύτερη φάση θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί φουσκάλες στην επιφάνειά της και ο χυλός που θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να “τρέμει” όταν κουνάτε το μπωλ.

Αρχίστε, λοιπόν, βάζοντας σε ένα μπολ τη μαγιά, λίγο από το χλιαρό νερό και το μέλι, ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι και ρίξτε το μείγμα με τη μαγιά. Προσθέστε σιγά – σιγά το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξετε τον πυκνό χυλό που περιγράψαμε πριν. Στο τέλος προσθέστε μια πρέζα αλάτι.

Σκεπάστε στη συνέχεια το μπολ και αφήστε το σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε η ζύμη να φουσκώσει.

Δεύτερη φάση παρασκευής λουκουμάδων

Προσθέστε λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος με πλατύ άνοιγμα και αρκετό βάθος, ώστε οι λουκουμάδες να επιπλέουν και να τηγανίζονται με ευκολία, ομοιόμορφα. Το πώς “κόβουμε” τον λουκουμά απαιτεί δεξιοτεχνία, όμως με την πείρα που θα αποκτάτε θα κατακτάτε παράλληλα και την τεχνική.

Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να πιάνετε τη ζύμη με το ένα χέρι, να πιέζετε και τη ζύμη που βγαίνει μεταξύ αντίχειρα και δείκτη να τη “μαζεύετε” και να τη ρίχνετε στο λάδι για να γίνει λουκουμάς.

Οι παλιοί μάστορες το έκαναν αυτό εξ’ ολοκλήρου με τα χέρια. Για να διευκολυνθείτε στην αρχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι της σούπας και με αυτό να “κόβετε” τη ζύμη που θέλετε και να τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Μια μηχανή για λουκουμάδες, ωστόσο, θα σας γλυτώσει χρόνο και θα έχετε ομοιόμορφους λουκουμάδες κάθε φορά που τους παρασκευάζετε. Αν χρησιμοποιήσετε κουτάλι, να το βρέχεται πριν από κάθε ρίψη, ώστε να μη κολλά η ζύμη.

Στο καυτό λάδι, να γυρίζετε διαρκώς τους λουκουμάδες, ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Όταν αποκτήσουν παντού ένα ρόδινο χρώμα είναι ώρα να τους βγάλετε να στραγγίξουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα από το περίσσιο λάδι. Στη συνέχεια ρίξτε τους σε ένα σκεύος με μέλι αν πρόκειται να τους σερβίρετε μελωμένους. Διαφορετικά, δείτε στη συνέχεια ιδέες για να τους σερβίρετε.

Tip για το τηγάνισμα

Για το τηγάνισμα προτιμήστε ελαιόλαδο, αλλά και το ηλιέλαιο είναι κατάλληλη επιλογή. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να αλλάζετε συχνά το λάδι για να είναι οι λουκουμάδες πάντα λαχταριστοί στην όψη και με ωραία γεύση που δεν θα αλλοιώνεται από καμένο λάδι.

Πώς να σερβίρετε τους λουκουμάδες

Για το σερβίρισμα, η παράδοση προστάζει μέλι και πασπάλισμα με κανέλλα. Σε κάποιες περιοχές ρίχνουν και σουσάμι. Οι λουκουμάδες με μέλι δεν είναι όμως μονόδρομος σήμερα. Η λουκουμάδες με σοκολάτα και οι λουκουμάδες με πραλίνα γίνονται ανάρπαστοι ως εναλλακτικές ιδέες. Σε κάθε περίπτωση οι λουκουμάδες με παγωτό και ειδικά με γεύση βανίλια είναι ακαταμάχητοι και τους λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Η FoodFacts είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε

Τυριά και αλλαντικά, σάλτσες, σαλάτες, πραλίνες, καταψυγμένα προϊόντα κρέατος, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. διανέμονται μέσω της υπηρεσίας διανομής X-Van της FoodFacts.

Τα τακτικά δρομολόγια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (δείτε στον χάρτη τις περιοχές διανομής) είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Τα φορτηγά της FoodFacts περνούν από κάθε σημείο 2 φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας άμεσα κάθε τακτική ή/και νέα ανάγκη!

Παραδίδουμε με συνέπεια, ασφάλεια και προγραμματισμό στην πόρτα της επιχείρησής σας επώνυμα προϊόντα γνωστών brand. Ανάμεσά τους: NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΑΘΗΝΑΙΑΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί ΛακωνίαalproDeli SunBrioche Gourmet, ΙΟΝ, Παυλίδης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.