Συμβουλές για κάθε νέο barista – Part 2

συμβουλές για νέους barista Simvoules neos barista

Συνεχίζοντας από το πρώτο μέρος, αναφερόμαστε στις δεξιότητες που θα πρέπει να καλλιεργήσετε από νωρίς, ώστε να εξελιχθείτε σε έναν επιτυχημένο επαγγελματία barista.

Απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες στη διαχείριση και εξυπηρέτηση πελατών

Ως επαγγελματίας που συναναστρέφεστε με πλήθος διαφορετικών ανθρώπων καθημερινά, πρέπει να συνειδητοποιήσετε από νωρίς πως το επάγγελμά σας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες σχέσεις. Γι’ αυτό επιδιώξτε να συσχετίζεστε με τους ανθρώπους και να επικοινωνείτε μαζί τους. Να τους καλωσορίζετε, να τους γνωρίζετε, να ακούτε τις προτιμήσεις τους και να τους αφιερώνετε χρόνο και προσοχή. Χαμογελάστε τους, φροντίστε να είστε φιλικοί μαζί τους και να τους προσφέρετε την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με το μενού και όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να είστε έτοιμοι να προτείνετε ροφήματα και σνακ με βάση τις προτιμήσεις των πελατών σας. Έτσι οι πελάτες σας θα επαναλαμβάνουν τις παραγγελίες τους και θα σας προτιμούν, γιατί συνολικά θα βιώνουν μια ευχάριστη εμπειρία κοντά σας.

Ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να χειριστείτε, να προσπαθείτε να παραμένετε ευγενικοί, να έχετε υπομονή και να λειτουργείτε με επαγγελματισμό. Με αυτή την πρακτική θα είστε πάντα κερδισμένοι.

Φυσικά, και με τους συναδέλφους σας θα πρέπει να είστε ευγενικοί, συνεπείς και συνεργάσιμοι. Η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη στους χώρους εργασίας είναι παράγοντες που ωθούν τις επιχειρήσεις και τα άτομα στην πρόοδο. Ένας λόγος παραπάνω για εσάς που είστε νέος στο επάγγελμα. Να θυμάστε ότι από τους συναδέλφους σας θα μάθετε πολλά. Μπορεί να έχουν πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές και δεν πρέπει να διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις και να μάθετε από τις εμπειρίες τους.

Ικανότητα για σωστό προγραμματισμό και εργασία με ασφάλεια

Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι μια δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσετε πολύ γρήγορα γιατί είναι απολύτως απαραίτητη σε κάθε εργασιακό χώρο. Πόσο μάλλον σε ένα coffee shop με γρήγορο ρυθμό στη λήψη παραγγελιών delivery ή σε μια καφετέρια με αρκετή πελατεία. Χρειάζεται, λοιπόν, να μάθετε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το χρόνο σας. Έτσι, θα είστε σε θέση να δίνετε σωστή προτεραιότητα στις εργασίες και να εκτελείτε παράλληλα πολλαπλές εργασίες όταν είναι απαραίτητο.

Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως πριν από όλα τα άλλα, προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, τόσο η δική σας όσο και των άλλων εργαζομένων και των πελατών σας. Και επειδή η δουλειά σας είναι αρκετά απαιτητική με έντονο στρες, φροντίστε τον εαυτό σας και μη μένετε για ώρα χωρίς φαγητό και χωρίς νερό. Να κάνετε μικρά διαλείμματα για να πάρετε καλές αναπνοές και να ηρεμήσετε τον οργανισμό σας από την υπερένταση τις στιγμές που χρειάζεται να ηρεμίσει.

Επίσης, σημαντικό είναι να μη παραβλέπετε τις επισημάνσεις και να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας κατά το χειρισμό του εξοπλισμού. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που εμπλέκεστε με ζεστά ροφήματα και γενικά καυτά υγρά, όπως νερό και γάλα, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Τι θα πρέπει να θυμάστε και πάντα να επιδιώκετε

Κρατήστε στο μυαλό σας πως η βιομηχανία του καφέ εξελίσσεται συνεχώς. Αν θέλετε να παραμείνετε επαγγελματικά σε αυτόν τον κλάδο, να είστε πάντα ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες τεχνικές παρασκευής, τις τάσεις του καφέ και τις εξελίξεις του εξοπλισμού.

Κρατήστε ζωντανό το πάθος σας για τη δουλειά του barista και την αγάπη σας για τον καφέ και μεταδώστε τη στους πελάτες σας. Αυτό θα τους κάνει να σας αγαπήσουν και να σας προτιμούν για την καθημερινή τους απόλαυση με μια γερή δόση καφεΐνης

Να θυμάστε ότι το να γίνετε ένας ικανός και έμπειρος barista χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Μείνετε ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι στην τελειοποίηση της τέχνης σας και σύντομα θα γίνετε ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας της καφετέριας.

Τι μπορεί να κάνει η FoodFacts για εσάς

Η FoodFacts παραδίδει στην πόρτα της επιχείρησής σας επώνυμα προϊόντα όπως γάλα, γαλακτοκομικά, αλλαντικά και άλλα τρόφιμα των εταιρειών: NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΑΘΗΝΑΙΑΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί ΛακωνίαalproDeli SunBrioche Gourmet, ΙΟΝ, Παυλίδης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Διαβάστε, επίσης, το άρθρο μας με τίτλο Εσωτερική εκπαίδευση και επικοινωνία σε μια επιχείρηση εστίασης!

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *