Συμβουλές για κάθε νέο barista – Part 1

συμβουλές για νέους barista Simvoules neos barista

Για κάθε νέο/νέα barista που εισέρχεται στην αγορά εργασίας οι απορίες είναι πολλές και η έλλειψη εμπειρίας είναι αναμενόμενη. Εκείνο που έχει όμως μεγάλη αξία είναι η όρεξη για μάθηση και η δημιουργικότητα στη δουλειά, που έρχονται να αντισταθμίσουν όλα τα άλλα για τα οποία πρέπει να προσπαθήσουν, να μάθουν και να ειδικευθούν.  Η δουλειά ενός barista μπορεί να είναι παράλληλα διασκεδαστική όσο και απαιτητική. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν κάθε νεοεισερχόμενο να εξοικειωθεί με το περιβάλλον εργασίας, με το αντικείμενο εργασίας, καθώς και να διαπρέψει σε αυτόν τον χώρο.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε barista

Αρχικά, είναι απαραίτητο να διαβάσετε για τις διαφορετικές ποικιλίες καφέ και να εξοικειωθείτε με έννοιες που σχετίζονται με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη διανομή και το καβούρδισμα του καφέ. Οι θεωρητικές γνώσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να υποβιβάζεται σε σπουδαιότητα. Ίσα – ίσα που είναι καθοριστικό για την πορεία κάθε επαγγελματία να στηρίξει την εμπειρία του στις θεωρητικές γνώσεις. Το να γνωρίζετε το εμπορικό κύκλωμα και τις διαδρομές του καφέ θα σας βοηθήσουν στα επαγγελματικά σας βήματα. Κυρίως, θα σας ευαισθητοποιήσουν γύρω από εργασιακά ζητήματα που αφορούν όλη την αλυσίδα του προϊόντος από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να εργαστείτε ως barista είναι να γνωρίζετε τα πάντα για την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου εργασίας. Πρέπει να ξέρετε πώς και να τον διατηρείτε πάντα καθαρό και οργανωμένο. Ένας τακτοποιημένος πάγκος εργασίας δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά κυρίως θέμα ασφάλειας τροφίμων και αποτελεσματικότητας εν ώρα εργασίας.

Ως επόμενο βήμα σας συμβουλεύουμε να παρακολουθήσετε αρκετό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο. Παρακολουθήστε, παράλληλα, κάποιο σεμινάριο και μαθητεύστε σε πρακτικό επίπεδο πλάι σε έναν έμπειρο barista. Ζητήστε εσωτερικές εκπαιδεύσεις, ρωτήστε απορίες χωρίς να ντρέπεστε και εξασκηθείτε αφιερώνοντας αρκετό χρόνο.

Μελετήστε τις μεθόδους παρασκευής του καφέ και γνωρίστε τη μηχανή εσπρέσο σε κάθε της λεπτομέρεια. Μάθετε να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις άλεσης, να χρησιμοποιείτε τη σωστή δοσολογία, να πιέζετε όσο πρέπει τον καφέ. Όλα αυτά είναι τέχνη και τεχνική μαζί και επηρεάζουν άμεσα το αποτέλεσμα.

Αντιμετωπίστε τη μηχανή εσπρέσο και τον υπόλοιπο εξοπλισμό με προσοχή για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να διατηρήσετε την ποιότητα στο αποτέλεσμα.

Να στοχεύετε από την αρχή στη σταθερά καλή ποιότητα

Ένα βήμα στη συνέχεια είναι να εντρυφήσετε στο πώς να φτιάχνετε σωστά αφρόγαλα, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για πολλά ροφήματα καφέ. Μάθετε να δημιουργείτε τη σωστή υφή και να δουλεύετε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Πέρα από την τεχνική και την επίτευξη των κατάλληλων συνθηκών για την παραγωγή του, εξασκηθείτε και στην τέχνη του latte. Μάθετε να φτιάχνετε καρδιές, ροζέτες και άλλα σχέδια με το αφρόγαλα και χαρίστε στους πελάτες σας μια ευκαιρία να νιώσουν πως κάποιος φροντίζει για αυτούς κάθε λεπτομέρεια.

Γενικά, στόχος σας είναι κάθε φλιτζάνι καφέ να είναι σταθερά εξαιρετικό. Οι πελάτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι να περιμένουν κάθε φορά που επισκέπτονται το cafe. Ένας τρόπος να ελέγχετε εμπειρικά την ποιότητα, είναι να δοκιμάζετε οι ίδιοι τακτικά τον καφέ που φτιάχνετε και να διασφαλίζετε ότι πληροί τα πρότυπα ποιότητας.

Ποτέ μην επαναπαυτείτε πιστεύοντας πως έχετε φτάσει στην κορυφή. Κάθε μέρα να πιστεύετε πως έχετε να μάθετε κάτι ακόμα και να το μαθαίνετε. Από τον καλύτερο εαυτό σας, από τους πελάτες σας, από έναν συνάδελφό σας, από τον δάσκαλό σας σε αυτό το επάγγελμα, από τον πωλητή του καφέ, από τον τεχνικό της μηχανής του εσπρέσσο. Με λίγα λόγια, να μαθαίνετε από οποιονδήποτε σε κάθε ευκαιρία.

Συνεχίζεται στο 2ο μέρος

Στο μεταξύ σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο μας με τίτλο Latte Art: Πώς να φτιάξεις στον cappuccino τα δύο πιο δημοφιλή σχέδια.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *