Ενισχύστε τον κατάλογό σας με ποικιλίες τυριών

poikilia tirion kai pos na ta sindiasete

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή συνοδευτικά για το κρασί και την μπύρα είναι τα τυριά. Η ικανότητα να συνδυάζονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους, σε γεύσεις και υφές, απαιτεί πολύπλευρη γνώση και έρευνα. Αλλά και ταλέντο που καλλιεργείται αδιάκοπα.

Η τοποθέτηση διαφορετικών ειδών τυριού πάνω σε ένα πλατό ή μια πιατέλα δεν είναι μια διαδικασία που οδηγεί τυχαία σε ένα αποτέλεσμα. Για να έχει “σώμα” και ενδιαφέρον ο συνδυασμός πρέπει η επιλογή των τυριών να γίνει με προσοχή και μετά από γευστικές δοκιμές. Αλλά και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν, ο τρόπος που θα κοπεί το κάθε είδος και το πώς θα συνδυαστούν με άλλες τροφές έχει μεγάλη σημασία. Τόσο στο γευστικό αποτέλεσμα όσο και στην παρουσίαση και τις εντυπώσεις που θα αφήσει.

Πώς ομαδοποιούνται τα τυριά, ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας τους

Σκληρά τυριά

Στην πρώτη ομάδα των σκληρών τυριών, που η υγρασία τους κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40%, συναντούμε τυριά όπως η Γραβιέρα και το Κεφαλοτύρι. Υπάρχουν και τα πολύ σκληρά, στα οποία κατατάσσονται τυριά όπως η Παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano) και το Πεκορίνο (Pecorino). Αυτά έχουν υγρασία σε ποσοστό ακόμα μικρότερο από των σκληρών τυριών.

Ημίσκληρα τυριά

Στη δεύτερη ομάδα των ημίσκληρων τυριών ανήκουν τυριά με ποσοστό υγρασίας που δεν ξεπερνά το 40% – 50%. Ορισμένα από τα πιο γνωστά τυριά αυτής της ομάδας είναι το Κασέρι, το Gouda, το Emmental, το Edam.

Σε αυτό το σημείο, να σας θυμίσουμε ότι μπορείτε στο άρθρο μας, με τίτλο “Συγκρίνουμε τα δημοφιλή κίτρινα τυριά Gouda & Edam”, να μάθετε περισσότερα για τα δύο από τα πιο γνωστά ημίσκληρα τυριά.

Μαλακά τυριά και τυριά κρέμα

Στην τρίτη ομάδα των μαλακών τυριών το ποσοστό υγρασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο και έχουν συνήθως μικρό χρόνο ωρίμανσης. Μάλιστα, ορισμένα να καταναλώνονται φρέσκα, “χλωρά”. Αντιπροσωπευτικά τυριά αυτής της κατηγορίας είναι ελληνικά τυριά, όπως η Φέτα, το Ανθότυρο, το Μανούρι, η Ξινομυζήθρα, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κατίκι Δομοκού. Αλλά και το κατσικίσιο τυρί και τυριά όπως η Μοτσαρέλα (Mozzarella), το Μασκαρπόνε (Mascarpone), η Ρικότα (Ricotta). Σε αυτή την ομάδα αναφέρθηκαν ήδη και κάποια πολύ μαλακά τυριά που έχουν υφή αλοιφής. Σε αυτή την υπο-ομάδα προσθέτουμε, επίσης, το Cottage cheese αλλά και την ελληνικότατη Κοπανιστή.

Tips και “κανόνες” που διέπουν τη σύνθεση ενός πλατό με τυριά

  • Σε μια ποικιλία τυριών πρέπει να συμμετέχουν τυριά από όλα τα είδη. Σύμφωνα με την ομαδοποίηση που προηγήθηκε πρέπει να υπάρχουν, λοιπόν, σκληρά, μαλακά και ημίσκληρα τυριά.
  • Ένα πλατό τυριών είναι πλήρες όταν περιλαμβάνονται αγελαδινά τυριά, κατσικίσιο τυρί, αλλά και τυρί από αιγοπρόβειο και πρόβειο γάλα. Σε ένα ιδανικό mix υπερτερούν τα τυριά από αγελαδινό γάλα σε μια αναλογία περίπου 60-40.
  • Μια ιδιαίτερη πινελιά, μια εξεζητημένη προσθήκη, ένα “μουχλιασμένο”, μπλε τυρί ή ένα τυρί με πικάντικη γεύση είναι κίνηση ματ.
  • Επίσης, πέρα από την συνύπαρξη σκληρών, ημίσκληρων και μαλακών τυριών, θα πρέπει να υπάρχει και τουλάχιστον ένα τυρί με κρεμώδη υφή ή κάποια αλοιφή με βάση το τυρί.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ίσως ο απόλυτος συνδυασμός με μια ποικιλία τυριών. Ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες είναι μερικά από όσα μπορείτε να προσθέσετε.
  • Οι ξηροί καρποί και κυρίως οι άψητοι – ωμοί ξηροί καρποί έχουν επίσης θέση σε ένα πλατό τυριών. Τα καρύδια είναι ιδανικός καρπός για να συνοδεύσετε κίτρινα τυριά.
  • Και ορισμένα φρέσκα φρούτα, όμως, ανάλογα με την εποχή, είναι κατάλληλα για να φιλοξενηθούν στην πιατέλα τυριών. Τα σταφύλια είναι τα πιο γνωστά, όπως και τα σύκα και το πεπόνι, ειδικά για αλμυρά τυριά, αλλά και για να συνδυαστούν με αλλαντικά όπως το προσιούτο.
  • Οι μαρμελάδες είναι, επίσης, μια επιλογή που πάντα αποζημιώνει, καθώς ιντριγκάρουν, γευστικά με τη γλύκα τους, την αλμυρή γεύση ορισμένων τυριών.
  • Κριτσίνια και κράκερς είναι απαραίτητα. Μπορούν να “στολιστούν” ενδιάμεσα στα είδη τυριών ή να έχουν μια θέση αποκλειστικά δική τους.

Οι συνδυασμοί τυριών ποικίλουν και δεν είναι όλοι κατάλληλοι για κάθε περίσταση. Κάποιοι ταιριάζουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο με κόκκινο κρασί ή με συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών και είδη κρασιού. Κάποιες άλλες επιλογές είναι καταλληλότερες για να συνοδεύσουν μπύρα. Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη για πολύπλευρη γνώση, εμπίπτει και η διαρκής ενημέρωση, η έρευνα για τυριά και η αναζήτηση ιδιαίτερων γεύσεων, που πρέπει να επιζητά κάθε επαγγελματίας της εστίασης.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για τις ποικιλίες αλλαντικών και λουκάνικων και συνδυάστε τα όλα στον κατάλογο του καταστήματός σας. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν κρασί, μπύρα και άλλα ποτά.

Η FoodFacts είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε

Γάλατυριά και αλλαντικάκρέμες γάλακτος και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, διανέμονται στους επαγγελματίες της εστίασης με συνέπεια.

Μέσω της υπηρεσίας διανομής X-Van της FoodFacts, η διανομή πραγματοποιείται με τακτικά δρομολόγια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (δείτε στον χάρτη τις περιοχές διανομής). Οι επαγγελματίες οδηγοί και τα φορτηγά της FoodFacts, περνούν από κάθε σημείο 2 φορές την εβδομάδα και καλύπτουν άμεσα κάθε γνωστή ή/και νέα ανάγκη!

Παραδίδουμε με ασφάλεια και προγραμματισμό στην πόρτα της επιχείρησής σας επώνυμα προϊόντα γνωστών brand όπως είναι  NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί Λακωνίαalpro.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.