Μικρά μυστικά για ένα πετυχημένο sandwich

sandwich με τυρί, αλλαντικά και λαχανικά

Σε άλλο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει μερικές από τις δεκάδες παραλλαγές σαλάτας που μπορούμε εύκολα όλοι μας να βρούμε, όντας έξω, και να υποκαταστήσουμε  ένα γεύμα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις απαιτήσεις της υγιεινής διατροφής.

Βέβαια, λόγω των αυξημένων αναγκών και της μεγάλης ζήτησης, πλέον στη φαρέτρα τους τα διάφορα καφέ, take away και μαγαζιά εστίασης έχουν συμπεριλάβει διάφορες εναλλακτικές κρύων πιάτων. Ανάμεσά τους συναντούμε σάντουιτς, μπαγκέτες, αραβικές πίτες και άλλα που έρχονται και αυτά με τη σειρά τους να ικανοποιήσουν όλα τα γευστικά γούστα και διατροφικές ανάγκες. Ας εστιάσουμε στα κρύα sandwich και ας δούμε ποια είναι τα μυστικά επιτυχίας τους…

Η απλότητα και η ταχύτητα παρασκευής ενός σάντουιτς είναι οι κύριοι λόγοι που τα μαγαζιά εστίασης και τα καφέ τα εντάσσουν στον κατάλογό τους σε συνδυασμό, βέβαια, με το γεγονός ότι είναι πολύ εύγευστα, χορταστικά και ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους της εποχής μας.

Βέβαια, παρ’ όλη την απλότητα της παρασκευής τους, δεν είναι όλα πετυχημένα και αυτό το διαπιστώνουμε συχνά. Υπάρχουν ορισμένα «μυστικά επιτυχίας» τα οποία μάλλον πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς ο ανταγωνισμός στο χώρο είναι πολύ μεγάλος και δεν αφήνει χώρο για παραλείψεις ή «λάθη».

Μικρά και μεγάλα μυστικά για επιτυχημένα sandwich

Πρώτο και βασικότερο μυστικό της επιτυχίας ενός σάντουιτς είναι το καλό και φρέσκο ψωμί. Είναι το πρώτιστο και σημαντικότερο υλικό γι’ αυτό και καθορίζει την ποιότητά του. Υπάρχουν πολλών ειδών ψωμιού, όπως σταρένιο, πολύσπορο, σικάλεως, Βιέννης, brioche, ψωμί από προζύμι και πολλά ακόμα. Κάθε είδος, ανάλογα με την ένταση της γεύσης του, ταιριάζει με διαφορετικά υλικά. Εντούτοις, όποια είδη κι αν επιλέξετε, φροντίστε να είναι φρέσκα και νόστιμα. Διαλέξτε προσεκτικά τον προμηθευτή σας.

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεσή του. Το Τυρί, τα αλλαντικά, τα λαχανικά, που είναι από τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται, καθώς και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι μαγειρεμένα. Κατά συνέπεια, η καλή ποιότητα και η φρεσκάδα τους γίνονται αντιληπτά. Επομένως, επιλέξτε καλής ποιότητας και φρέσκα υλικά, όχι απαραίτητα πολύ ακριβά. Σίγουρα, όμως, οι επώνυμες και καταξιωμένες εταιρίες του εκάστοτε χώρου διασφαλίζουν υψηλά standards ποιότητας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα λαχανικά που χρησιμοποιείτε. Πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένα και να είναι ολόφρεσκα. Ίσως, ανάλογα με το είδος τους, πρέπει πρώτα να τα ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να τα πασπαλίσουμε με αλάτι. Δεδομένου ότι τα λαχανικά δεν παραμένουν για πολύ ώρα φρέσκα εκτός ψυγείου ή βγάζουν υγρά, πρέπει να τοποθετούνται τελευταία και να μην παραμένουν έτοιμα προς κατανάλωση για αρκετή ώρα καθώς «μαραίνονται» ή νοτίζουν το ψωμί και δίνουν την αίσθηση του μπαγιάτικου.

Εξίσου σημαντικό για ένα επιτυχημένο σάντουιτς είναι να μην είναι στεγνό

Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός από τα διάφορα υλικά που έχουμε επιλέξει, πρέπει να συμπεριλάβουμε και ένα ρευστό υλικό, είτε αυτό είναι βούτυρο στην πιο απλή εκδοχή ή κάποια αλοιφή που ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά, όπως μαγιονέζα, πολτό ελιάς ή λιαστής ντομάτας ή κάποια σως με βάση το γιαούρτι και διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και όλες συμβάλλουν στην απαραίτητη υγρασία, ώστε το σάντουιτς να είναι ευχάριστο και όχι στεγνό.

Ωμό ή ψημένο σάντουιτς;

Το ψημένο σάντουιτς μάλλον φαίνεται ότι ανήκει σε πιο παλιά εποχή. Σήμερα, τα περισσότερα σάντουιτς προτιμώνται φρέσκα και κρύα ώστε να αναδεικνύονται οι ιδιαίτερες γεύσεις των υλικών διαλεκτής ποιότητας. Θεωρείται ότι τόσο το άρωμα όσο και η γεύση των υλικών αλλοιώνονται με τη διαδικασία του ψησίματος. Εντούτοις, υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά και είδη σάντουιτς που είναι πιο νόστιμα όταν είναι ψημένα.

Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες και πρωτότυπες ιδέες διαφόρων ειδών σάντουιτς.

Φωτογραφία: Andrey Cojocaru από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *