Κρύοι καφέδες, με γάλα ή χωρίς

freddo espresso kai cappuccino Krios kafes me gala kai xoris

Μια που οδεύουμε προς την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, το θέμα μας είναι ο κρύος καφές, καθώς θα αρχίσει να επικρατεί σε λίγο και θα είναι πρωταγωνιστής όλο το καλοκαίρι.

Ο πιο δημοφιλής κρύος καφές των Ελλήνων ήταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο στιγμιαίος καφές φραπέ. Ο frappe χωρίς γάλα με πιο δυνατή γεύση και αρκετά συχνά ο φραπέ με γάλα. Από τη στιγμή που τη θέση του στιγμιαίου καφέ την πήρε ο καφές espresso, ο freddo espresso έγινε ο δημοφιλής παγωμένος καφές.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο freddo espresso είναι κάτι σαν τον “νέο φραπέ” για τους  Έλληνες. Κάτι σα τον φραπέ των αρχών του 21ου αιώνα. Άλλωστε, δημιουργήθηκε πάνω στα χνάρια του στιγμιαίου καφέ φραπέ, σε μια προσπάθεια να του μοιάζει. Η παρασκευή του εμπνέεται από τον τρόπο παρασκευής του φραπέ.

Ο Freddo espresso, λοιπόν, δεν είναι απλά παγωμένος καφές espresso, όπως τον συναντούμε στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για iced espresso, εσπρέσσο σε ποτήρι με παγάκια. Αλλά για έναν καφέ με πιο σύνθετο τρόπο παρασκευής. Και αυτό γιατί η παρασκευή ενός freddo espresso προϋποθέτει πως ο καφές θα “χτυπηθεί” στο μίξερ, τη γνωστή φραπεδιέρα (ή φραπιέρα).

Η παρασκευή του freddo espresso και οι κρύοι εσπρέσσο με γάλα

Η σειρά των βημάτων για έναν παγωμένο espresso είναι ο barista να παρασκευάσει στη μηχανή ένα διπλό εσπρέσσο, με τις συνήθεις δοσολογίες. Αφού ο καφές αποσταχθεί από τη μηχανή, ο barista τον μεταφέρει σε μεταλλικό σέικερ. Αν πρέπει να προσθέσει ζάχαρη, την προσθέτει στον ζεστό καφέ. Τέλος, προσθέτει 2-3 παγάκια και αφήνει το μίξερ να δώσει στον καφέ ένα καλό ανακάτεμα. Αυτό θα τον κρυώσει και θα δημιουργήσει έναν πλούσιο αφρό.

Έπειτα, σερβίρει τον καφέ σε ποτήρι με παγάκια. Για να είναι όπως πρέπει στην όψη, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ανώτερο στρώμα αφρού. Η σκέψη ήταν να θυμίζει κατά μια έννοια τον αφρό του φραπέ. Και πράγματι, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Όμως, είναι αρκετά χαμηλότερο και λιγότερο συμπαγές από τον αφρό του φραπέ.

Freddo cappuccino

Είναι γνωστό πως η αγάπη για τον φραπέ εκτεινόταν μέχρι τον εξίσου δημοφιλή φραπέ με γάλα. Έπρεπε, λοιπόν, να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και με καφέ εσπρέσσο. Έτσι, γεννήθηκε μια παραλλαγή, που συνέδεσε τον ζεστό καπουτσίνο με τον κρύο εσπρέσο και ονομάστηκε freddo cappuccino.

Ο freddo cappuccino εκτόπισε τον φραπέ με γάλα και έγινε ο αντίστοιχος παγωμένος εσπρέσσο με γάλα. Μάλλον, για να είμαστε σαφείς, έγινε ο παγωμένος εσπρέσσο με κρύο αφρόγαλα. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε κάποια μέρη του κόσμου, έδωσαν στον Freddo cappuccino το όνομα European Iced Coffee. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά είναι γνωστός και ως Greek Iced Coffee, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα την προέλευση της έμπνευσης αυτού του καφέ.

Τι χρειάζεται ένα πετυχημένο κρύο αφρόγαλα

Κατ’ αρχάς, για να πετύχει κάποιος ένα υπέροχο κρύο αφρόγαλα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο γάλα. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα γάλα με 0% λιπαρά και την κατάλληλη σύνθεση για ξεχωριστή γεύση. Θέλουμε το γάλα να πάρει όγκο, καθώς το χτυπάμε στο μίξερ, δημιουργώντας ένα πυκνό και βελούδινο αφρόγαλα, με κρεμώδη υφή. Το NOYNOY Barista’s Gold με 0% λιπαρά είναι ιδανικό για freddo cappuccino. Η σύστασή του επιτρέπει στο γάλα να διατηρεί την υπέροχη γεύση του και προσφέρει το τέλειο κρεμώδες αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται για κρύο αφρόγαλα.

Το άλλο σημαντικό είναι ο χρόνος που θα παραμείνει το γάλα στο μίξερ, ο οποίος πρέπει να είναι μεταξύ 30- 40″, σε συνδυασμό με την ταχύτητα στη μεγάλη σκάλα. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό μίξερ με δύο προπέλες για να δώσει τον απαιτούμενο όγκο στο γάλα και ταυτόχρονα την πυκνή σύσταση και την κρεμώδη ύφη στο αποτέλεσμα. Προϋποθέσεις επιτυχίας είναι, επίσης, το γάλα να διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο και το σέικερ να είναι μεταλλικό.

Δείτε στο σύντομο βίντεο πώς να παρασκευάσετε freddo cappuccino με την τέλεια κρέμα από γάλα NOYNOY Barista’s Gold 0%.

Freddo flat white

Στην πορεία εμφανίζεται ένας ακόμα “καλοκαιρινός” καφές. Ο freddo flat white, τον οποίο μπορούμε να περιγράψουμε ακριβέστερα ως κρύο εσπρέσσο με γάλα. Αυτός ο κρύος εσπρέσσο, είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε εκείνους που το γάλα είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό για τον καφέ τους. Αλλά και σε εκείνους που προτιμούν να μην αραιώνεται ο καφές τους με την προσθήκη extra πάγου στο ποτήρι. Αυτή, μάλιστα, είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ του freddo cappuccino και του freddo flat white. Ο πρώτος έχει αρκετά παγάκια στο ποτήρι, ενώ ο δεύτερος έχει μόνο τον πάγο με τον οποίο “χτυπήθηκε” ο καφές.

Για το freddo flat white, χρειαζόμαστε ένα γάλα, πλήρες σε λιπαρά και το NOYNOY Barista’s Gold με 3,6% λιπαρά είναι ιδανικό στη σύνθεσή του. Το γάλα προστίθεται στο ποτήρι, κρύο από το ψυγείο, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Στη συνέχεια προστίθεται ένα δεύτερο στρώμα στο ρόφημα, που είναι ο κρύος διπλός εσπρέσσο που έχουμε παρασκευάσει με τη συνήθη διαδικασία.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς παρασκευάζεται και ένας Iced flat white. Ο καφές αυτός διαφέρει ως προς την προσθήκη πάγου στο ποτήρι με το γάλα.

Πόσο καθορισμένα είναι η σύσταση και η διαδικασία παρασκευής κάθε καφέ;

Υπάρχουν σαφέστατα πολλοί ακόμα κρύοι καφέδες με βάση τον καφέ espresso. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Iced Espresso ή Espresso on ice, Iced Cappuccino, Iced Latte, Shakerato, Cold brew, Nitro cold brew, Affogato. Βέβαια, ο τρόπος παρασκευής των καφέδων διαφέρει από αρκετά ως και ριζικά, από τόπο σε τόπο, αλλά συχνά και από cafe σε cafe.

Δεν υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες ή σαφώς καθορισμένες συνταγές για την παρασκευή τους, που να ισχύουν παντού. Κάθε “σχολή” έχει τις δικές της λεπτομέρειες και τα δικά της μικρά tips στην παρασκευή του καφέ. Κάθε έμπειρος/η barista προσθέτει ή αφαιρεί και διαμορφώνει το πώς εξελίσσεται ένας καφές στον χρόνο ή πώς μεταλλάσσεται σε έναν νέο.

Σκεφτείτε πως αν παραγγείλετε καφέ frappe και δεν είστε στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι πως θα πιείτε ένα πρωτόγνωρο – για εσάς – ρόφημα καφέ. Πάντως, δεν θα είναι ο στιγμιαίος καφές φραπέ που γνωρίζετε.

Θυμηθείτε, επίσης, το άρθρο μας για τους ζεστούς καφέδες espresso με γάλα.

Η FoodFacts είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε

Στη FoodFacts είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε και να σας προμηθεύσουμε το γάλα NOYNOY Barista’ s Gold.

Με τακτικά δρομολόγια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (δείτε στον χάρτη τις περιοχές διανομής), που περνούν από κάθε σημείο 2 φορές την εβδομάδα.

Παραδίδουμε στην πόρτα της επιχείρησης επώνυμα προϊόντα γνωστών brand. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί ΛακωνίαalproDeli SunBrioche Gourmet, ΙΟΝ, Παυλίδης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *