Δε νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως η κρέμα γάλακτος είναι από τις πιο νόστιμες λιχουδιές, η οποία χαρίζει μια μοναδική νότα γεύσης στα φαγητά, στα γλυκά, στα ροφήματα, στον καφέ…. στη ζωή μας.
Η κρέμα είναι λιπαρό συστατικό του μη ομογενοποιημένου γάλακτος, που τείνει να συσσωρεύεται στην επιφάνεια. Η ποσότητα του λίπους που περιέχει καθορίζει το πόσο καλά μπορεί να χτυπηθεί και να σταθεροποιηθεί. Οι υψηλότερες σε λιπαρά κρέμες τείνουν να έχουν καλύτερη γεύση, να έχουν πλουσιότερη υφή και να είναι πιο πηχτές όταν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Η κατανόηση των διαφορών τους είναι το κλειδί για την επιλογή της σωστής κρέμας για τις ανάγκες σας. Η κρέμα αποκτάται με την απομάκρυνση του ανώτερου στρώματος βουτύρου από το γάλα και κατηγοριοποιείται με την περιεκτικότητά της σε λιπαρές ουσίες.
Πρότυπα παρασκευής για τη κρέμα γάλακτος
Ο όρος “κρέμα” δεν φωτογραφίζει ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει μία γκάμα προϊόντων, που ποικίλουν ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά γάλακτος, αλλά και με το είδος επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Ανά χώρα υπάρχουν κανονισμοί και νομοθεσίες που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές διάθεσης του προϊόντος για κατανάλωση. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα γαλακτοκομικό προϊόν πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 18% λίπος γάλακτος για να χαρακτηριστεί κρέμα γάλακτος. Αντίθετα, στην Ευρώπη, ο όρος “κρέμα γάλακτος” χρησιμοποιείται μόνο για προϊόντα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 30% σε λιπαρές ουσίες γάλακτος. Στην ελληνική αγορά, η περιεκτικότητα της κρέμας σε λίπη κυμαίνεται από 15% έως 35% και συνήθως περιέχει και έναν σταθεροποιητή όπως είναι η καραγενάνη.
Παστεριωμένες και εξαιρετικά παστεριωμένες
Οι κρέμες γάλακτος γενικά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις παστεριωμένες και τις υπερ-παστεριωμένες. Η παστερίωση παρέχει καλύτερη γεύση, βοηθά στο να γίνει πιο σταθερή η κρέμα και να κρατήσει περισσότερο. Η υπερ-παστερίωση προϋποθέτει η κρέμα να θερμανθεί σε θερμοκρασία πάνω από 280 βαθμούς προκειμένου να παρατεθεί η διάρκεια ζωής της. Η υπερ-παστεριωμένη κρέμα είναι αρκετά πιο παχιά και βαριά.
Ποικιλίες κρέμας γάλακτος
Οι κρέμες γάλακτος χωρίζονται, επίσης, σε δύο επιπλέον κατηγορίες, την πλήρη με 35% λιπαρά και τη light με 15% λιπαρά. Η πρώτη ενδείκνυται κυρίως για τη ζαχαροπλαστική, όπως την παρασκευή γλυκών και παγωτών, κέικ διακοσμημένων με αφράτη σαντιγί, πανακότες, μους, κρέμες, καθώς και διαφόρων ειδών ροφήματα, όπως milkshakes και φυσικά πολλών ειδών καφέ όπως cappuccino. H δεύτερη, η κρέμα γάλακτος light προσφέρεται κυρίως για αλμυρές γαστρονομικές αλχημείες, όπως τάρτες, σουφλέ και ογκρατέν, μανιτάρια αλά κρεμ και πολλά ακόμα.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την φυτική κρέμα γάλακτος που αποτελεί τέλεια ισορροπημένο προϊόν με βάση τα φυτικά λιπαρά, η οποία, χάρη στην τεχνογνωσία των μεγάλων και επώνυμων εταιριών του είδους, κατάφερε να συνδυάσει άριστα την αίσθηση της αληθινής κρέμας γάλακτος με τα χαρακτηριστικά των φυτικών λιπαρών.
Γάλατα Barista's
Γάλατα Barista's
Κρέμα Γάλακτος
Κρέμα Γάλακτος
Διακρίνεται για την ελαφριά και ουδέτερη γεύση της, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη δημιουργία σταθερής κρέμας με πλούσια γεύση. Η φυτική κρέμα παραμένει ομοιογενής και λεία, ακόμη και αν εκτεθεί σε δυνατή φωτιά, γι’ αυτό και την καθιστά ιδανική για ζεστά ροφήματα και προϊόντα καφέ.
Photo Credits: Pixabay
Προτεινόμενα προϊόντα
Τυρί
ΤΥΡΙ MILNER ΦΡΑΤΖΟΛΑ 5 x 3kl
Γάλατα Barista's
ΓΑΛΑ NOYNOY BARISTA’S GOLD ΕΒΑΠΟΡΕ ΠΛΗΡΕΣ 12 x 1kg
Γάλατα Barista's
ΓΑΛΑ NOYNOY BARISTA’S GOLD 0% 8 x 1.5lt
Βούτυρο
President Βούτυρο Ρολό 82% 1Kg