Συγκρίνουμε τα δημοφιλή κίτρινα τυριά gouda & edam

gooda yellow cheese gouda edam

Το τυρί Edam και το τυρί Gouda είναι γνωστά, παραδοσιακά, ολλανδικά τυριά, που φημίζονται για την γλυκιά, πλούσια γεύση τους. Γι’ αυτό, δικαιολογημένα, έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια αγορά. Η Ολλανδία παράγει και εξάγει το 60% του τυριού Gouda και το 40% του τυριού Edam που καταναλώνονται παγκοσμίως. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, να λιώνουν εύκολα, τα καθιστά ιδανικά για σάλτσες, σούπες και γαρνιτούρες.

Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τυριών gouda και edam;

Το Edam είναι ένα είδος γλυκού τυροπήγματος, που παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Αρχικά παρασκευαζόταν στην ιδιαίτερη περιοχή Edam του Βόρειου Άμστερνταμ και συνήθως συναντάται συσκευασμένο σε κηρώδη κόκκινη ή μαύρη επιδερμίδα.

Το Gouda είναι, επίσης, ένα τυρί γλυκού τυροπήγματος από την Ολλανδία, αλλά από τη νοτιοδυτική περιοχή του Άμστερνταμ και συνήθως πωλείται με λεπτότερο κίτρινο δέρμα.

Συγκριτικός Πίνακας

Edam Gouda
Παρασκευή Παρασκευάζεται από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι 40%. Παρασκευάζεται από πλήρες γάλα  με περιεκτικότητα 48% σε λιπαρά.
Προέλευση Περιοχή Edam του Βόρειου Άμστερνταμ. Περιοχή γύρω από την πόλη Gouda, νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ.
Χαρακτηριστικά Ξηρότερο, πιο ελαφρύ και πιο στυφό από το Gouda. Λιγότερο ρευστό όταν λιώνει και ροδοκοκκινίζει όμορφα προσδίδοντας δελεαστική όψη στη εκάστοτε γαστρονομική δημιουργία. Έχει κρεμώδη και βουτυρώδη υφή, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές με βότανα, μπαχαρικά, πιπέρι ή καπνιστό. Είναι πιο παχύρρευστο και δεν ροδοκοκκινίζει τόσο εύκολα.
Γαστρονομικές Χρήσεις Ενδείκνυται για χρήση σε φέτες, καθιστώντας το ιδανικό για σάντουιτς. Ιδανικό, επίσης,  για χρήση σε ροδέλες για διάφορες δημιουργίες finger food και εξαιρετικό για σάλτσες, σούπες και γαρνιτούρες. Κόβεται, θρυμματίζεται και λιώνει εύκολα και ομοιόμορφα καθιστώντας το ιδανικό για  γαρνιτούρες, σάλτσες και σούπες.

Ομολογουμένως, τα δύο είδη τυριών δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε διατροφικά χαρακτηριστικά αν εξαιρέσουμε την υψηλότερη περιεκτικότητα του τυριού gouda σε λιπαρά.

yellow cheese for sandwich

Βέβαια, το ένταμ, δεδομένου ότι είναι λίγο πιο σκληρό και ξηρό, προσφέρεται περισσότερο για χρήση σε φέτες, finger food, αλλά και ως τυρί για τοστ με λιγότερα λιπαρά, ενώ το γκούντα, όντας πιο λιπαρό και πλούσιο, αποτελεί έξοχη επιλογή ως τυρί για τοστ, τυρί για club sandwich, pizza, σάλτσες και σούπες, λόγω της παχύρευστης, πλούσιας, κρεμώδους υφής του όταν λιώνει!

Δείτε εδώ όλα τα είδη κίτρινων τυριών, όπως gouda, edam, emmental, που μπορείτε να προμηθευτείτε από την Foodfacts για την επιχείρησή σας.

Δείτε ένα όμορφο video με τα πιο φημισμένα τυριά του κόσμου.

Photo credits: PublicDomainPictureslaurikep from Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *