Κρύα σάντουιτς – Νόστιμες ιδέες

Νόστιμες προτάσεις για σάντουιτς

Τα κρύα πιάτα και το “packed lunch to go” έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα είδη πολλά και οι παραλλαγές ακόμα περισσότερες για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Ας πάρουμε μερικές ιδέες και μια μικρή γεύση από διάφορα είδη κρύων σάντουιτς που βρίσκουμε σε μαγαζιά take away ή μπορείτε και εσείς να εντάξετε στον κατάλογό σας ως ιδιοκτήτες ανάλογης επιχείρησης.

Παραδοσιακό σάντουιτς με φέτα και ελιές

Κλασικό, παραδοσιακό, μα πολύ αγαπημένο εδώ και δεκαετίες. Η επιτομή της μεσογειακής διατροφής με οικίες και αγαπημένες γεύσεις! Προτιμήστε πολύσπορο ή ζυμωτό ψωμί που έχουν ιδιαίτερη ταυτότητα και δυνατή γεύση ώστε να μην χάνεται από τα υπόλοιπα υλικά. Ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια, λεπτές φέτες αγγουριού, φύλλα μαρουλιού, ελληνική παραδοσιακή φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Για πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και λεπτές φέτες κρεμμυδιού.

Croque Madame & Croque Monsieur

Από τα πιο αγαπημένα σνακ των Γάλλων και από τα πιο λαχταριστά εδέσματα που έχουν να επιδείξουν τα γαλλικά μπιστρό.  Η “τραγανή κυρία” των Γάλλων είναι η… θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur, “στολισμένη” με επιπλέον απόλαυση, ένα αυγό στην κορυφή της.

Το croque-madame και το croque-monsieur είναι ψημένα σάντουιτς με μπέικον, τυρί, κρέμα και τηγανητό αυγό. Γεύσεις έντονες που εναρμονίζονται σε ένα άκρως γευστικό και χορταστικό πιάτο!

Ενδείκνυται το χωριάτικό ψωμί κομμένο σε χοντρές φέτες, το οποίο θα βουτυρώσουμε και θα ψήσουμε στο φούρνο. Παράλληλα,  ετοιμάζουμε μία ξεχωριστή κρέμα τυριού με αλεύρι, βούτυρο, παρμεζάνα, τυρί κρέμα πασπαλίζοντας με θυμάρι, μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αλείφουμε τις φέτες με αρκετή κρέμα, τοποθετούμε το ψημένο μπέικον και βάζουμε τριμμένη παρμεζάνα και gouda. Βάζουμε τη μία φέτα πάνω στην άλλη και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν και να ροδοκοκκινίσουν τα τυριά. Εντωμεταξύ, τηγανίζουμε ένα μεγάλο φρέσκο αυγό, το οποίο θα τοποθετήσουμε στην κορυφή του ψημένου σάντουιτς και απολαμβάνουμε!

Σάντουιτς ανοιχτό με τηγανητό αβγό μάτι
Σάντουιτς ανοιχτό με τηγανητό αβγό μάτι

Σάντουιτς Βιέννης με κοτόπουλο, παρμεζάνα, λαχανικά και μαγιονέζα βασιλικού

Ταξιδεύοντας στη Βόρεια Ευρώπη, φτάνουμε στην Αυστρία και περιπλανιόμαστε στους δρόμους της όμορφης Βιέννης. Για να δούμε τι έχουν να μας προτείνουν… Παραδοσιακό αυστριακό ψωμί  Βιέννης με σως μαγιονέζας και πολτού βασιλικού και γέμιση από φέτες φιλέτου στήθους κοτόπουλου, ψιλοκομμένο μπέικον, flakes παρμεζάνας, φύλλα μαρουλιού και λεπτές φέτες ντομάτας! Μπορείτε να το απολαύσετε κρύο ή ελαφρά ψημένο στο φούρνο για 2-3 λεπτά!

Vegetarian sandwich

Και φυσικά από την παρέα μας δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους φίλους μας χορτοφάγους. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να μη συγκαταλέγουν το κρέας στη διατροφή τους είναι ολοένα και μεγαλύτερος. Στο εξωτερικό είναι trend και αριθμεί χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και στην Ελλάδα ο αριθμός τους αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οπότε οφείλουμε να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς προσφέροντάς τους μία δελεαστική πρόταση ενός γρήγορου, αλλά καθόλου πρόχειρου snack.

Το πλέον κατάλληλο ψωμί για ένα τέτοιο σάντουιτς είναι το πολύσπορο, που συνδυάζει τέλεια την πλούσια γεύση και την υγιεινή διατροφή. Εδώ θα χρειαστούμε πληθώρα λαχανικών, όπως κολοκύθι σε ροδέλες, πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά καθώς και  μελιτζάνα σε λεπτές φέτες. Επίσης, θα χρειαστούν μανιτάρια και χαλούμι κομμένα σε φέτες. Ψήνουμε στο φούρνο τα λαχανικά και τα μανιτάρια με ελάχιστο ελαιόλαδο και στο τέλος βάζουμε στο φούρνο και τις φέτες από χαλούμι..

Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με πάστα λιαστής ντομάτας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτουμε σε ομοιόμορφη διάταξη τα ψημένα λαχανικά, τα μανιτάρια και το χαλούμι.

Πανδαισία χρωμάτων και μια πραγματικά γευστική εμπειρία! Μήπως να το ξανασκεφτείτε ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγος;

Σάντουιτς με τσιαπάτα ολικής αλέσεως, καπνιστή μπριζόλα, γραβιέρα Κρήτης, λόλα και πάστα ελιάς

Άλλη μία παραδοσιακή συνταγή για σάντουιτς με εκλεκτά τοπικά προϊόντα για όσους προτιμούν τις παραδοσιακές και απλές γεύσεις έναντι των πιο ιδιαίτερων και  gourmet επιλογών. Επιλέξτε ψωμί τσιαπάτα, αφού την ανοίξετε στα δύο, την τοποθετείτε για 3-4 λεπτά στο φούρνο, ώστε να ξεροψηθεί λίγο. Στη συνέχεια αλείφουμε και τις δύο φέτες ψωμιού με πάστα ελιάς. Προσθέτουμε δυο φέτες καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, φέτες κρητικής γραβιέρας και τέλος την πράσινη λόλα. Απλό, αλλά πεντανόστιμο!

Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές ιδέες για σάντουιτς μεταξύ δεκάδων άλλων. Θα επανέρθουμε με περαιτέρω προτάσεις για μπαγκέτες και αραβικές πίτες…

Photos from pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.