Ο κύκλος ψύξης του γάλακτος και η μεταφορά του (Μέρος 2)

Μεταφορά του γάλακτος στο κατάστημά σας

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου Ο κύκλος ψύξης του γάλακτος και η μεταφορά του (Μέρος 1)

Η διασφάλιση της ενδεδειγμένης και γρήγορης μετακίνησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από το αγρόκτημα στο ράφι είναι ιδιαίτερα απαιτητική και πολύπλοκη επιχείρηση. Δεδομένου ότι η εν λόγω κατηγορία τροφίμων υπάγεται στα ευπαθή τρόφιμα, τα οχήματα μεταφοράς και οι χώροι αποθήκευσης πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, που αφορούν τόσο στις συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς όσο και στο χρόνο μεταφοράς και παράδοσης. Παρόλο που το γάλα ενέχει υψηλό κίνδυνο αλλοίωσης, συνήθως μετακινείται με φορτηγά «ψυγεία» και όχι με ταχύτερους και ακριβότερους τρόπους μεταφοράς λόγω του βάρους του. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιστρατεύονται αυτοδύναμα ψυκτικά μηχανήματα με ενσωματωμένα θερμόμετρα θαλάμων και ειδικά καταγραφικά θερμοκρασίας. Τα τελευταία, δεν επιτρέπουν τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας του θαλάμου και διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση αυτής στα πιο χαμηλά προβλεπόμενα επίπεδα για τη σωστή διατήρηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Προβλεπόμενη νομοθεσία για φορτηγά «ψυγεία»

Όπως προβλέπεται, οι θάλαμοι ψύξης πρέπει να έχουν σταθερή θερμοκρασία κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, ενώ η αντίστοιχη για τους θαλάμους κατάψυξης είναι μια θερμοκρασία κάτω από -18 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, οι πόρτες των φορτηγών πρέπει να έχουν λάστιχα, να είναι απόλυτα στεγανοποιημένα και να διαθέτουν κλείσιμο ασφαλείας. Όπως είναι αναμενόμενο, δεν επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων που απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες διατήρησης στον ίδιο θάλαμο ψύξης, εκτός αν έχει γίνει διαμερισματοποίηση του θαλάμου σε επιμέρους μέρη με διαφορετικούς μηχανισμούς ψύξης. Οι έλεγχοι επ’ αυτών είναι συχνοί και μάλιστα πολύ αυστηροί.

Διασφάλιση της ποιότητας κατά την παραλαβή

Παρόλο που το γάλα και όλα τα παραγόμενα από αυτό προϊόντα έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς και αρκετές φορές στα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς, εντούτοις κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος των προϊόντων και της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών και από τους ίδιους τους επαγγελματίες – εμπόρους χονδρικής ή λιανικής πώλησης. Ο πρώτος και σημαντικότερος έλεγχος αφορά στη θερμοκρασία  του ψυκτικού θαλάμου με το οποίο μεταφέρθηκαν και ο έλεγχος του καταγραφικού των θερμοκρασιών του θαλάμου καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς. Η θερμοκρασία των παραλαμβανόμενων προϊόντων, επίσης, πρέπει να ελεγχθεί καθώς έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές να διαφέρει από αυτή του θαλάμου. Ειδικοί αισθητήρες βελόνες είναι ένα εύχρηστο και αξιόπιστο όργανο για την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας των τροφίμων και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους.

Διασφάλιση της ποιότητας κατά την αποθήκευση

Αδιαμφισβήτητα, η διασφάλιση της ποιότητας και φρεσκάδας των γαλακτοκομικών προϊόντων δε σταματά στη μεταφορά, αλλά εξαρτάται άμεσα και από τις συνθήκες διατήρησης αυτών. Όλες οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν ευπαθή τρόφιμα οφείλουν να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους ανάλογου μεγέθους των όγκων που διακινούν. Υπενθυμίζουμε ότι για την σωστή λειτουργία ενός ψυκτικού θαλάμου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μεγαλύτερος του 70% του συνολικού του όγκου. Ο θάλαμος πρέπει να κλείνει αεροστεγώς και να διαθέτει αυτογραφικά θερμόμετρα και υγρόμετρα που καταμετρούν και καταγράφουν τις τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας του θαλάμου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν αρχείο των καταγραφικών στο χώρο της επιχείρησης, το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο προς έλεγχο όποτε ζητηθεί.

Στην FoodFacts ακολουθούμε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες,  υιοθετούμε καλές πρακτικές και φροντίζουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που εξασφαλίζουν πως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διακινούμε φτάνουν στο κατάστημά σας πάντα φρέσκα και σε άριστη ποιότητα ψύξης και για την σωστή διατήρηση τους.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου Ο κύκλος ψύξης του γάλακτος και η μεταφορά του (Μέρος 1)

Photo credits: Imo Flow από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *