Ο κύκλος ψύξης του γάλακτος και η μεταφορά του (Μέρος 1)

Γάλα στο ψυγείο

Σχεδόν όλοι έχουμε αναρωτηθεί πώς το γάλα και τα υπόλοιπα  γαλακτοκομικά προϊόντα φτάνουν, από τις φάρμες στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ ολόκληρης της χώρας και ύστερα στο τραπέζι μας, τόσο φρέσκα και τόσο σύντομα. Η απάντηση βρίσκεται μελετώντας την αλυσίδα εφοδιασμού και ψύξης και αυτό επιχειρούμε να περιγράψουμε στις επόμενες παραγράφους.

Βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και ψύξης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

Πλέον γαλακτοπαραγωγοί, επεξεργαστές και διανομείς γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιούν τεχνολογίες αυτοματοποίησης των εργασιών, που παλιότερα γίνονταν από ανθρώπινα χέρια και σίγουρα διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια. Η αυτοματοποίηση με τη χρήση  της τεχνολογίας όχι μόνο βελτιώνει αλλά συχνά επιτρέπει την παραγωγή περισσοτέρων  και καλύτερων προϊόντων μέσω της διαρκούς παρακολούθησης και ελέγχου όλων των σταδίων. Οι τεχνολογικές κατακτήσεις βρίσκουν εφαρμογή από την παραγωγή των πρώτων υλών, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη μεταφορά μέχρι τον τελικό προορισμό των προϊόντων, δηλαδή τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, οι βελτίωση των υποδομών για τη διακίνηση αγαθών, τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς και η υιοθέτηση καλών πρακτικών στον τομέα των logistics μειώνουν τους χρόνους μετακίνησης των προϊόντων από τα αγροκτήματα μέχρι τα τραπέζια των καταναλωτών.

Τι είναι η «αλυσίδα ψύξης»;

«Αλυσίδα ψύξης» ονομάζεται το σύνολο των ψυκτικών μέσων που χρησιμοποιούνται κατά τα διάφορα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης- συντήρησης των τροφίμων, σε θερμοκρασία τέτοια που αποτρέπει τον κίνδυνο αλλοιώσεων και διασφαλίζει την ποιότητά τους.

Αυξημένη ανάγκη χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας

Η ανάγκη, πλέον, χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας είναι απαραίτητη και αναπόδραστη, καθώς οι καταναλωτικές ανάγκες σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και βαίνει ανοδικά. Κατά συνέπεια,  η αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται πιο περίπλοκη. Ένας επιπλέον λόγος για την πολυπλοκότητα αυτή είναι και ο πολλαπλασιασμός των νέων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα χωρίς λακτόζη, το βιολογικό, τα διάφορα είδη γιαουρτιού και τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι κρέμες γάλακτος, τα βούτυρα, τα τυριά κ.α.

Η πολυπλοκότητα της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας εντείνεται λόγω των επιπλέον νομοθετικών ρυθμίσεων που τίθενται όσον αφορά στην παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση των ευπαθών τροφίμων. Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ήδη υποβληθεί σε δοκιμές θερμοκρασίας και καθαριότητας, οι απαιτήσεις γίνονται ακόμη πιο αυστηρές με πρόσθετες διατάξεις του νόμου περί εκσυγχρονισμού της ασφάλειας των τροφίμων, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2011.

Μια εκσυγχρονισμένη και αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού αποτελεί πλέον το κλειδί για την επιτυχία της γαλακτοκομικής βιομηχανίας. Ο χρόνος, η θερμοκρασία, η υγρασία, το κόστος, η απόσταση, η συσκευασία είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το ταξίδι και η «ψυχρή αλυσίδα» του γάλακτος

Η αλυσίδα εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκινά από τις  γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Το γάλα συγκεντρώνεται σε δεξαμενές ψύξης που βρίσκονται στο αγρόκτημα. Εκεί ξεκινάει η «ψυχρή αλυσίδα». Το γάλα παραμένει στις δεξαμενές αποθήκευσης, όπου διατηρείται κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου για όχι περισσότερο από 48 ώρες.

Τα δεξαμενόπλοια φορτώνουν και μεταφέρουν το γάλα σε έναν επεξεργαστή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου εκεί υποβάλλεται σε δοκιμές προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή έως τότε ψύξη και διατήρησή του, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης βακτηρίων. Γεγονός είναι ότι το γάλα είναι ένα από τα πιο δοκιμασμένα τρόφιμα.

Στον επεξεργαστή, το γάλα ομογενοποιείται, παστεριώνεται, συσκευάζεται και αποστέλλεται στους λιανοπωλητές σε ψυγεία. Συχνά βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων εντός δύο ημερών, αν και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα τυριά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε το 2ο μέρος του άρθρου για τον κύκλος ψύξης του γάλακτος και η μεταφορά του εδώ

Photo credits: Debby Hudson από το Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *