Χρήση γάλακτος φυτικής προέλευσης για την παρασκευή καφέ

Γάλα ρόφημα φυτικής προέλευσης για την παρασκευή καφέ

Μόδα, ανάγκη ή υγεία;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μιλώντας για γάλα, όλοι είχαμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο ζωικό προϊόν, που με την κατάλληλη επεξεργασία έφτανε στο ράφι του σούπερ μάρκετ και έτσι στο ποτήρι μας και τον καφέ μας. Το φυτικής προέλευσης γάλα ήταν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς και όσοι το χρησιμοποιούσαν  ήταν για λόγους υγείας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργίες ή vegan διατροφή. Αυτή η μερίδα ανθρώπων κατέφευγαν σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων για να προμηθευτούν το φυτικό γάλα της αρεσκείας τους.

Για όσους δεν είναι ενήμεροι, ας αναφέρουμε παραδείγματα όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας, το πιο γνωστό γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού, το γάλα κάνναβης, το γάλα βρώμης, το γάλα φουντουκιού, το γάλα κάσιους και αρκετά ακόμα. Βέβαια, τώρα πια, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, όχι μόνο άγνωστα δεν είναι τα συγκεκριμένα γάλατα φυτικής προέλευσης, αλλά ότι έχουν κατακλύσει τα ράφια των ψυγείων. Το αγοραστικό κοινό που επιλέγει γάλα φυτικής προέλευσης πολλαπλασιάζεται με γρήγορο ρυθμό. Η ποικιλία «φυτικών ροφημάτων» που είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές της Ελλάδας εμπλουτίζεται διαρκώς. Τα φυτικά ροφήματα είναι διαθέσιμα, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Επίσης, ροφήματα φυτικής προέλευσης βρίσκουμε και σε μεγάλες φρουταγορές, ενώ σιγά – σιγά υιοθετούνται  με μεγάλη επιτυχία και από επιχειρήσεις καφέ, καθώς το κοινό τα ζητά και ανταποκρίνεται θετικά στην επιλογή αυτή.

Μια νέα, λοιπόν, μόδα γεννιέται!

Τα πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα και οι  χρήσεις τους

Όπως αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, με θέμα Γάλα: Μυστικό επιτυχίας ενός καλού καφέ, δεν είναι όλα τα είδη γάλακτος κατάλληλα για όλες τις χρήσεις. Πόσο, δε, μάλλον για την παρασκευή ενός εύγεστου καφέ. Αντίστοιχα, λοιπόν, και τα φυτικά γάλατα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης είναι πιο παχύρευστα, άλλα με αρκετά έντονο άρωμα και άλλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, οπότε ας δούμε τα πιο δημοφιλή!

Γάλα αμυγδάλου

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά είδη γάλακτος που παρασκευάζεται από νερό και αμύγδαλα, τα οποία επεξεργάζονται  και φιλτράρονται για να απομακρυνθούν τα στερεά υπολείμματα. Το συγκεκριμένο γάλα είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε βιταμίνη Ε, καθώς και βασική πηγή ασβεστίου, που καλύπτει μεγάλο μέρος της ημερήσιας ανάγκης, σε ασβέστιο, του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και συγκεκριμένα 180 mg ανά φλιτζάνι,  έναντι του αντίστοιχου αγελαδινού γάλακτος, που περιέχει περίπου 100 mg νατρίου ανά φλιτζάνι.

Δείτε το φυτικό προϊόν Γάλα Αμυγδάλου από τη σειρά της ALPRO για επαγγελματική χρήση και ζητήστε μας προσφορά 

gala amigdalou

Για τον καφέ, όμως; Είναι το γάλα αμυγδάλου κατάλληλο για τον καφέ;

Μετά από πειραματισμούς διαπιστώθηκε πως το κλασικό, άγλυκο, γάλα αμυγδάλου είναι πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή ζεστού καφέ. Και αυτό γιατί προσφέρει ένα διακριτικό twist στη γεύση, που επιτείνει την απόλαυση του καφέ και βοηθά, επίσης, στη μείωση της χρήσης ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας. Όντας ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Β2, Β12 και D, σε συνδυασμό με την καφεΐνη, είναι το καλύτερο δυνατό boost ενέργειας για το ξεκίνημα της γεμάτης μέρας. Ακόμα, συστήνεται ανεπιφύλακτα για κρύα ροφήματα όπως smoothies και milkshakes!

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από τριμμένη καρύδα και νερό. Στη γεύση προσομοιάζει αρκετά το αγελαδινό γάλα. Θεωρείται καλή πηγή φυτικών ινών, δεν είναι, όμως, τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Δείτε το φυτικό προϊόν Γάλα Καρύδας από τη σειρά της ALPRO για επαγγελματική χρήση

gala karidas

Για τον καφέ, όμως; Είναι καλή επιλογή για τον καφέ το γάλα καρύδας;

Καταρχάς να πούμε ότι το γάλα καρύδας θα το βρούμε σε δύο εκδοχές:

  • ως υδαρές κρύο ρόφημα, που διατηρείται σε ψυγείο και είναι πολύ ευχάριστο και δροσιστικό
  • σε μία πιο παχύρευστη μορφή, είτε σε χάρτινη συσκευασία, είτε σε κονσέρβα ως υλικό μαγειρικής.

Το γάλα καρύδας έχει πολύ χαρακτηριστική, σχεδόν εξωτική, γεύση και μυρωδιά. Για ζεστά ροφήματα ή καφέ, όπως cappuccino ή latte, συστήνεται το φυτικό ρόφημα Coconut “For Professionals” της Alpro, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση και η προηγμένη σύνθεσή του προσδίδει μια διακριτική γεύση καρύδας η οποία συμπληρώνει, χωρίς να υπερκαλύπτει, τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Σε κρύα ροφήματα είναι επίσης πολύ ευχάριστο, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική για smoothies, παρασκευή κέικ ή άλλων γλυκισμάτων.

Γάλα σόγιας

Πολτοποιώντας τους καρπούς της σόγιας και παίρνοντας το υγρό παρασκευάζεται το συγκεκριμένο είδος γάλακτος, το γάλα σόγιας. Από όλα τα διαθέσιμα είδη φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως το γάλα σόγιας είναι «ο βασιλιάς» του είδους, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και κάλιο. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της μάρκας, καθώς αρκετά brands περιέχουν πρόσθετα έλαια, όπως το canola, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε θερμιδική αξία. Επίσης, το γάλα σόγιας είναι πλούσιο σε ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος υδατανθράκων, που μπορεί να προκαλέσει στοματικές και εντερικές διαταραχές. Η βιολογική εκδοχή του γάλακτος σόγιας, ίσως, είναι η ασφαλέστερη.

Δείτε το ρόφημα φυτικής προέλευσης Γάλα Σόγιας από τη σειρά ALPRO για επαγγελματική χρήση

gala sogias

Για τον καφέ, όμως; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γάλα σόγιας στον καφέ;

Τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο υπάρχει ένα καινούριο trend από τους baristas να χρησιμοποιούν εναλλακτικά το άγλυκο γάλα σόγιας για τις δημιουργίες τους. Μάλιστα, αυτή η πρακτική παρουσιάζει ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Έχει αποδειχθεί εξαιρετική επιλογή για το αφρόγαλα, με την προϋπόθεση της καλής ποιότητας, χωρίς άρωμα βανίλιας ή επιπλέον ζάχαρη. Αγγίζει τα όρια του τέλειου, γιατί έχει λεπτή και ήπια γεύση αναδεικνύοντας το άρωμα και τη γεύση του καφέ. Ταιριάζει, μάλιστα, ιδιαίτερα με τον απογευματινό ντεκαφεϊνέ.  Η επιλογή μιας επώνυμης και αξιόπιστης εταιρίας για το συγκεκριμένο είδος γάλακτος θα διασφαλίσει την ποιότητα και θα εξασφαλίσει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο χώρο της vegan διατροφής ή όσων επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Το γάλα βρώμης αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου με χαμηλή θερμιδική αξία. Μάλιστα, έρευνες έχουν επισημάνει τη σημαντική συμβολή του στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων του γαστρεντερολογικού συστήματος. Μπορεί να καταναλωθεί με δημητριακά, για την παρασκευή γλυκών ακόμα και καφέ!

gala vromis

Για τον καφέ, όμως; Το γάλα βρώμης είναι κατάλληλο για τον καφέ;

Το γάλα βρώμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία και γευστικό αποτέλεσμα σε ζεστό καφέ, όπως cappuccino. Προσδίδει μια ιδιαίτερη «γήινη» γεύση και ολοκληρώνει την πικρή γεύση του καφέ.

Η επιλογή είναι δική σας!

Photos from Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *