Πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας!

exoplismos-kafeterias

Αφού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τα σύσταση της επιχείρησης καφέ, πρέπει να έχετε σκεφτεί, επιλέξει και ίσως ήδη αποφασίσει πώς θα στήσετε το χώρο σας. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να στηθεί ένα café.

Επιχείρηση franchise

Η πρώτη επιλογή είναι να εντάξετε την επιχείρησή σας σε ένα σύστημα franchise. Η επιλογή αυτή σας διευκολύνει ιδιαίτερα καθώς σας βγάζει από κόπο, χρόνο και αναζήτηση. Σε αυτή την περίπτωση εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας franchise με το οποίο θα συνεργαστείτε θα αναλάβει εξολοκλήρου την προετοιμασία, και διαμόρφωση του χώρου και ουσιαστικά θα σας παραδώσει το καφέ «με το κλειδί στο χέρι». Αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας franchise στοχεύει στην ανάπτυξη της αλυσίδας και δεν αντιμετωπίζει τους καινούριους συνεργάτες ως μια ευκαιρία για γρήγορο κέρδος, τότε η επιλογή αυτή μπορεί να ανέλθει στο ίδιο κόστος καθώς υπάρχουν εξειδικευμένα και έμπειρα συνεργεία συνεργασίας. Βέβαια, η συνηθέστερη έκβαση αυτής της επιλογής αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Συνεργασία με εταιρία διαμόρφωσης επαγγελματικού χώρου

Η δεύτερη επιλογή, ιδιαίτερα για τους πρωτοεμφανιζόμενους στο συγκεκριμένο τομέα της εστίασης, είναι να προσλάβετε μια εταιρεία μελετών η οποία θα σας καθοδηγήσει και θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα το café σας να είναι λειτουργικό και έτοιμο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος χωρίς καθυστερήσεις και λανθασμένες επιλογές. Οφείλουμε και πάλι να υπογραμμίσουμε ότι και αυτή η επιλογή μπορεί να έχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί την επένδυση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού για να υλοποιηθεί.
Αν κινείστε στις δύο πρώτες επιλογές, τότε έχετε στη διάθεσή σας ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο που σας επιτρέπει να μετατοπίσετε το «βάρος» της διαμόρφωσης του χώρου σας σε εξειδικευμένο προσωπικό που σίγουρα θα σας γλιτώσει από άγχος, τρέξιμο και πιθανές καθυστερήσεις από λανθασμένες επιλογές. Προσπαθείς να το φτιάξεις μόνος σου.

 

Σχεδιάστε και διαμορφώστε την επιχείρησή σας μόνοι σας

Η τρίτη επιλογή που παρατηρείται, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να είναι και η συνηθέστερη είναι η σχεδίαση, οργάνωση και το στήσιμο της επιχείρησης από τον ίδιο τον επιχειρηματία. Σε αυτή την περίπτωση θα επενδύσετε χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει καθώς θα είναι προσωπικό δημιούργημά σας

Διαμόρφωση του χώρου.

Πρώτο μέλημά σας σε αυτή την περίπτωση είναι να σιγουρευτείτε ότι η διαρρύθμιση του καταστήματος διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για κάθε τμήμα του καφέ. Το επιθυμητό, σίγουρα, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού πελατών. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και τον ανάλογο χώρο στον μπουφέ, ώστε να μπορεί άνετα να εργαστεί α απαιτούμενος αριθμός προσωπικού για να εξυπηρετήσει σωστά τον αριθμό των πελατών. Η κακή ή καθυστερημένη εξυπηρέτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποτυχίας αρκετών επιχειρήσεων του χώρου.
Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας και η διάταξη του καταστήματος καφέ σας είναι τέτοια, ώστε οι baristas και το υπόλοιπο προσωπικό έχει τον απαιτούμενο χώρο να κινηθεί και να εργαστεί άνετα, διαφορετικά δημιουργούνται εντάσεις , εκνευρισμός και κατά συνέπεια κακή εξυπηρέτηση των πελατών. Ο καφές αποτελεί το βασικότερο προϊόν και τον κύριο όγκο δουλειάς, οπότε δώστε ιδιαίτερη σημασία στο χώρο προετοιμασίας του. Ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι τέλεια και εργονομικά σχεδιασμένος και οργανωμένος, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους χώρους αποθήκευσης των κόκκων καφέ, του ψυγείου, του γάλακτος και των άλλων απαιτούμενων πρώτων υλών. Επίσης, το ύψος του πάγκου εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την εύκολη πρόσβαση στα αξεσουάρ προετοιμασίας καθώς και στα είδη σερβιρίσματος και πιθανά συνοδευτικά καφέ.
Ιδανικά, θα πρέπει να προβλεφθεί και η τοποθέτηση ενός μικρού ενσωματωμένου νεροχύτη, που θα επιτρέπει γρήγορο και εύκολο καθαρισμό σε συνεχή βάση. Επίσης, τοποθετήστε τον χώρο παραγγελιών και την ταμειακή μηχανή σε κοντινή απόσταση από τη θέση του barista. Αυτό θα επιτρέπει στον barista να ακούει τις παραγγελίες των πελατών ή σερβιτόρων και ταυτόχρονα α ξεκινά την ανάλογη προετοιμασία ή και να εργάζεται μόνος και με αποτελεσματικό τρόπο, όταν αυτό απαιτείται.

Επιλογή του σωστού εξοπλισμού

exoplismos-kafeterias-foodfacts

Ξεκινώντας τη νέα επιχείρηση σας, η επιλογή κατάλληλου και επαγγελματικού εξοπλισμού είναι καθοριστικής σημασίας. Αναντίρρητα, ο εξοπλισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους, αλλά σίγουρα δεν πρέπει σε αυτό τον τομέα να γίνουν περικοπές ή να επιλεχθεί κακής ποιότητας ή φθηνότερος εξοπλισμός, διότι αυτό θα στοιχίσει τόσο στην ευκολία και ποιότητα της εργασίας και αναπόφευκτα και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ο σωστός εξοπλισμός θα σας εξασφαλίσει καλύτερη και ευκολότερη δουλεία, ενώ όσο πιο «ιδιαίτερος» είναι τόσο πιο ελκυστικός είναι και για τους πελάτες. Σημαντικό, βέβαια, είναι να ταιριάζει ακριβώς στο ύφος του καταστήματός σας και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

1. Είδη σερβιρίσματος

Επιλέξτε πρωτότυπα είδη σερβιρίσματος που θα κάνουν την διαφορά. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και κρίνεται και στις λεπτομέρειες. Μην υποτιμάτε, λοιπόν, το πλεονέκτημα που μπορούν να δώσουν τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, οι κούπες, οι κανάτες, οι γαλατιέρες, οι δίσκοι σερβιρίσματος κτλ. Το «motto» της επιχείρησης σας ας είναι «Ό,τι φτάνει στον πελάτη θα είναι προσεγμένο και ποιοτικό και ό,τι βρίσκεται στο πίσω πεδίο της μάχης θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος»

2. Μηχανήματα παρασκευής καφέ

Τα μηχανήματα παρασκευής καφέ είναι ο «βασιλιάς» του εξοπλισμού. Δώστε έμφαση στην ποιότητα, την άνεση χειρισμού και την ταχύτητα, ενώ και η αισθητική και η αρμονία στο χώρο πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επιλέξτε αξιόπιστα μηχανήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες της επιχείρησης χωρίς προβλήματα, θα τηρούν τα πρότυπα ποιότητας τροφίμων και θα εξασφαλίζουν την ορθή υγιεινή πρακτική σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την αποθήκευση και την παρασκευή.

3. Περιφερειακός εξοπλισμός

Ο εργονομικός και λειτουργικός σχεδιασμός πριν από όλα, διασφαλίζει μια εύρυθμη λειτουργία κουζίνας και μπαρ και πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ύπαρξη επαρκών και εύκολα προσβάσιμων αποθηκευτικών χώρων είναι πρωτίστης σημασίας. Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των ψυγείων που θα αναγράφουν ηλεκτρονικά την θερμοκρασία του θαλάμου ώστε να διασφαλίζεται η σωστή συντήρηση των προϊόντων. Δώστε σημασία σε επαγγελματικούς λεμονοστίφτες-πορτοκαλοστίφτες που επιτρέπουν στους επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν το 100% του χυμού όπως και στα επαγγελματικά blender για πολλαπλές χρήσεις όπως την θραύση πάγου, την παρασκευή χυμών και smoothies.

4. Έπιπλα

Αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού είναι και τα έπιπλα και οι κατασκευές στο χώρο. Είναι καθοριστικής σημασίας γιατί αυτά θα προσδώσουν ύφος και στυλ στο καφέ. Η ομοιομορφία, η αντίθεση, η εναλλαγή και σίγουρα η αρμονία είναι ένα μέρος της γκάμας των επιλογών σας. Σίγουρα, όμως, το αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να καλλιεργεί την αίσθηση της χαλάρωσης και της ζεστασιάς. Ο τρόπος που θα επιτευχθεί η ομοιομορφία και η αρμονία στο χώρο είναι τελικά δική σας επιλογή και απαιτεί χρόνο, σκέψη και φαντασία.

5. Βιτρίνα και πρόσοψη

Δώστε μεγάλη σημασία στη «βιτρίνα» και την πρόσοψη του cafe . Πρέπει να είναι πρωτότυπη και να τραβάει το βλέμμα της δυνητικής πελατείας. Ακόμα και το όνομα του μαγαζιού παίζει σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα αν η καφετέρια σας βρίσκεται σε μία ανάλογη αγορά όπου οι επιλογές είναι πολλές, πρέπει να βρείτε τν τρόπο από την αρχή να κάνετε τη διαφορά.

6. Θερμοκρασία του χώρου

Τέλος, ίσως να ακούγεται ασήμαντο, αλλά η θερμοκρασία του χώρου είναι επίσης πολύ σημαντική. Επιλέξτε ένα αξιόπιστο, επαγγελματικό και ενεργειακό σύστημα ψύξης και θέρμανσης για τη σάλα του καταστήματος. Πιο δύσκολο και απαιτητικό είναι να φροντίσετε να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία στον εξωτερικό χώρο αν αυτός υπάρχει. Απαιτείται καλή ενημέρωση και ψάξιμο καθώς οι επιλογές είναι πολλές και αρκετές δυστυχώς όχι τόσο αποτελεσματικές όσο υπόσχονται.

Φωτό: Banter Snaps

Ian Baldwin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *