Espresso Coffees με γάλα: Πού μοιάζουν και πού διαφέρουν μεταξύ τους

milk coffees, cappuccino, flat white, latte kai macchiato omoiotites diafores

Ο καφές espresso έχει κατακτήσει τον δυτικό κόσμο τόσο σε black coffee ροφήματα, όσο όμως και στις milk coffee εκδοχές του. Στους πιο δημοφιλείς black coffees συγκαταλέγονται φυσικά ο μονός και διπλός εσπρέσο. Ακολουθούν ο Americano, που είναι μονός espresso αραιωμένος με ζεστό νερό και ο Lungo που είναι διπλός espresso με επιπλέον προσθήκη ζεστού νερού.

Στους espresso με γάλα βασιλεύει ο αγαπημένος cappuccino, όμως σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τρεις ακόμα καφέδες. Πρόκειται για τους Macchiato, Flat White και Caffe Latte. Τι κοινά έχουν αυτοί οι καφέδες espresso με γάλα και σε ποια σημεία διαφέρουν; Ας τους δούμε με τη σειρά.

Cappuccino

Ο Cappuccino παρασκευάζεται με μονή δόση καφέ espresso, στον οποίο προστίθεται αφρόγαλα. Σωστά διογκωμένο, ομογενοποιημένο και κρεμώδες. Σερβίρεται σε κούπες μεγέθους 150ml-200ml περίπου και η αναλογία καφέ – γάλακτος είναι συνηθέστερα 1:6 ή 1:7. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία τη δεκαετία του ’30.

Macchiato

Ο Macchiato παρασκευάζεται σε μικρό φλιτζάνι, μεγέθους περίπου 70ml. Γίνεται με μονή δόση espresso και προστίθεται στην επιφάνεια λίγη ποσότητα αφρόγαλα, περίπου μια κουταλιά. Μερικοί προτιμούν περισσότερο γάλα στον καφέ Macchiato, οπότε σε αυτή την περίπτωση η αναλογία καφέ – γάλα είναι λίγο πιο ενισχυμένη ως προς το γάλα. Αυτό σημαίνει, ότι αφού προστεθεί μια κουταλιά αφρόγαλα στην επιφάνεια, προστίθεται από το ίδιο σκεύος και ελάχιστο γάλα στο φλιτζάνι. Ο καφές macchiato μάς έρχεται από την Ιταλία, όπου άρχισε να παρασκευάζεται αρχικά από τη δεκαετία του ’30 κι έπειτα που είχε εδραιωθεί ο εσπρέσο.

Για την παρασκευή ενός γευστικού καφέ macchiato, παρακολουθήστε στο video τον Στέφανο Δωματιώτη, που εξηγεί και δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Στο κανάλι του NOYNOY BARISTA’S GOLD στο Youtube θα βρείτε περισσότερα βίντεο όπως το παραπάνω.

Cafe Latte

Ο Latte είναι καφές με γάλα, όπως προδίδει και το όνομά του, όμως η αναλογία καφέ και γάλακτος είναι αρκετά ενισχυμένη σε γάλα. Πιο συγκεκριμένα, η αναλογία είναι συνήθως 1:14 και σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι, μεγέθους περίπου 300ml. Πρόκειται για μονό εσπρέσσο με ζεστό, ελαφρά κρεμώδες γάλα στην προαναφερθείσα αναλογία. Η κρέμα καλύπτει την επιφάνεια ως ένα μικρού πάχους στρώμα. Στον καφέ latte δεν πρέπει η διόγκωση του γάλακτος να είναι όπως όταν παρασκευάζουμε αφρόγαλα για τον καπουτσίνο. Αυτή είναι, άλλωστε και μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ τους. Η προέλευσή του είναι από την Αμερική και η εμφάνισή του τοποθετείται στη δεκαετία του ’50

Flat White

Ο Flat White είναι, επίσης, ένας καφές με γάλα, όμως η γεύση του καφέ υπερισχύει σε αυτόν σε σχέση με τον καπουτσίνο ή τον latte. Σερβίρεται σε ποτήρι για cappuccino ή μικρότερο και ανήκει στους νεότερους της “παρέας”, προερχόμενος από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του ’80. Παρασκευάζεται με διπλή δόση espresso και ζεστό γάλα, ελαφρά διογκωμένο όπως παρασκευάζεται και για τον καφέ latte. Μια βασική διαφορά είναι ο τρόπος ρίψης του γάλακτος στον καφέ, καθώς στον flat white το γάλα προστίθεται ελεύθερα και αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ. Στην επιφάνεια προστίθεται μια λεπτή – “flat white” – στρώση κρέμας, χάρη στην οποία πήρε και το όνομά του.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να σχηματίσετε μια γενική εικόνα για την παρασκευή των πιο γνωστών καφέδων, που αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Είναι σύντομο και κατατοπιστικό.

Η FoodFacts είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε

Στη FoodFacts είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε για το γάλα NOYNOY Barista’ s Gold, τα προϊόντα Debic, καθώς και για τα υπόλοιπα είδη – τρόφιμα που διανέμουμε. Μέσω της υπηρεσίας διανομής X-Van της FoodFacts, διανέμουμε τρόφιμα σε επαγγελματίες της εστίασης με συνέπεια.

Με τακτικά δρομολόγια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (δείτε στον χάρτη τις περιοχές διανομής), που περνούν από κάθε σημείο 2 φορές την εβδομάδα.

Παραδίδουμε στην πόρτα της επιχείρησης επώνυμα προϊόντα γνωστών brand όπως είναι  NOYNOYBarista’s GoldDebicFricoCreta FarmsΘράκης ΓεύσειςFunky GreeceΧυμοί Λακωνίαalpro.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενταχθείτε στα δρομολόγια που καλύπτουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημά σας.

Photography | Design: canva pro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *