Επιλογή ποικιλίας καφέ espresso για την επιχείρηση Cafe σας

variety of cafe espresso

Καφές, μια αγαπημένη συνήθεια

Ο καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πρωινό ξύπνημα, είναι αγαπημένη συνήθεια, σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούριας μέρας. Ο καφές είναι ιεροτελεστία και για πολλούς, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν νοείται πρωινό ξύπνημα χωρίς ένα καλό, δυνατό καφέ. Αυτή η συνήθεια εξηγεί και τις τεράστιες καταναλώσεις καφέ, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες της μέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να είναι υψηλά τα ποσοστά κατανάλωσης καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Οι Έλληνες αγαπούν τον καφέ

Οι Έλληνες πραγματικά αγαπούν το καφέ και γι’ αυτό η σχέση τους με τον καφέ είναι πολύ ιδιαίτερη. Στην Ελλάδα ο καφές συνοδεύει και συμπληρώνει σχεδόν όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής μας. Ο καφές είναι το πρωινό ξύπνημα, είναι η παρέα στη δουλειά, είναι το μεσημεριανό διάλειμμα, είναι η ώρα χαλάρωσης, μια βόλτα με φίλους, μόνο για να αναφέρουμε τα πιο βασικά. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα παραμένει σταθερά από τις υψηλότερες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε άτομο πίνει κατά μέσο όρο 510 κούπες καφέ το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας ετησίως καταναλώνονται περισσότερες από 5 δισ. κούπες καφέ.

Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ είναι ο εσπρέσσο, ο στιγμιαίος καφές, ο ελληνικός καφές και ο καφές φίλτρου. Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τα χρήματα που δαπανώνται ετησίως για καφέ, υπολογίζοντας πως εκτός σπιτιού οι Έλληνες ξοδεύουν κάθε χρόνο 3 δισ. Ευρώ, ενώ για τον καφέ στο σπίτι μόλις 400 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η επιλογή σας για μια επιχείρηση cafe αποδεικνύεται σοφή και ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις!

Τι είδους καφέ και τι ποικιλία καφέ να επιλέξετε

Η Ελλάδα ως κατεξοχήν χώρα του «φραπέ» φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια αλλάζει ριζικά συνήθειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ έχει δώσει τη θέση της στον ιταλικό εσπρέσσο, ενισχύοντας σημαντικά την κατανάλωση του σε όλες του τις εκδοχές, ζεστό και κρύο, αλλά και σε συνδυασμό με γάλα, κρέμα γάλακτος ή και σαντιγί. Έτσι, ο καφές espresso κατατάσσεται πλέον πρώτος στην αγορά του χώρου. Το γεγονός αυτό έχει εξωθήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, να επικεντρωθούν στην ποιότητα, ποικιλία και καινοτομία εισάγοντας αρώματα, γεύσεις και ποικιλίες ώστε να ικανοποιήσουν τα γευστικά κριτήρια και τις απαιτήσεις όλων των πελατών.

Ποικιλίες καφέ Espresso

Οι εταιρίες καφέ είναι πάρα πολλές και ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει προσεκτικά να επιλέξει τους προμηθευτές καφέ, καθώς αυτός αποτελεί το πρώτο και βασικό είδος της επιχείρησης του. Ωστόσο, συνετό θα ήταν πριν μπείτε στη διαδικασία επιλογής της εταιρίας – συνεργάτη να ενημερωθείτε πρώτα και να δοκιμάσετε τα διάφορα είδη – ποικιλίες καφέ που βρίσκονται στη διάθεσή σας. Τρείς είναι οι σημαντικότερες ποικιλίες καφέ espresso. Ας τις γνωρίσουμε στη συνέχεια.

Ποικιλία Arabica

Η ποικιλία Arabica είναι η αρχαιότερη από τις 3 ποικιλίες και αγγίζει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης καφέ. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία, από όπου λέγεται ότι κατάγεται και η παραγωγή της, ενώ στην πορεία άρχισε και συνεχίζεται να καλλιεργείται στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έδωσε και το όνομά της στην ποικιλία καφέ. Πρόκειται για μια ποικιλία καφέ υψηλής ποιότητας, πλούσια σε γεύση και άρωμα. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας Arabica είναι η απαλή και διακριτικά φρουτώδης γεύση της, κατατάσσοντάς την σε νούμερο ένα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Καφεΐνη: H συγκεκριμένη ποικιλία καφέ περιέχει περίπου 1% καφεΐνη, γι’ αυτό και η ένταση των ροφημάτων είναι απαλή, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την κατανάλωση των ροφημάτων με βάση αυτή την ποικιλία.

Πολύ συχνά θα συναντήσετε στο εμπόριο είδη καφέ που αποτελούνται από 100% κόκκους καφέ Arabica ή από συνδυασμό ποικιλίας Arabica και κάποιας άλλης ποικιλίας καφέ, συνήθως Robusta, ώστε να ικανοποιηθούν οι γευστικές προτιμήσεις μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.

Ποικιλία Coffee Robusta

Η δεύτερη πιο γνωστή ποικιλία καφέ πρωτοεμφανίστηκε το 1898 στο Κονγκο και σήμερα ανέρχεται στο 25% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Πρόκειται για την ποικιλία Robusta, μια ποικιλία χαμηλού κόστους καλλιέργειας και συντήρησης, με συνέπεια η τελική λιανική τιμή να είναι αρκετά χαμηλότερη, όπως και η τελική τιμή στο ράφι. Χαρακτηριστικό των ροφημάτων που παράγονται με βάση την ποικιλία Robusta είναι πως έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, μεγαλύτερη ένταση και διακρίνονται για την πλουσιότερη κρέμα.

Καφεΐνη: Η ποικιλία Robusta περιέχει περίπου 1,5 – 3% καφεΐνη. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης βοήθησε στην επιβίωση του καφεόδεντρου, καθώς η καφεΐνη λειτουργεί απωθητικά για διαφόρων ειδών έντομα, που απειλούν το συγκεκριμένο φυτό και φυσικά καθιστούν τη συγκεκριμένη ποικιλία την καταλληλότερη επιλογή για ένα δυνατό πρωινό καφέ κατά το πρωινό ξύπνημα!

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, στο εμπόριο είναι πολύ συχνή η μίξη των δύο παραπάνω ποικιλιών espresso, της Arabica και της Robusta. Μάλιστα, για να δείτε πόσο δελεαστική είναι η συγκεκριμένη επιλογή, σας πληροφορούμε ότι τα πιο ακριβά café στην Ιταλία, τα οποία φημίζονται για την υψηλή ποιότητα του espresso που σερβίρουν, χρησιμοποιούν μίξη κόκκων Arabica και Robusta σε διάφορες αναλογίες!

Ποικιλία Coffee Liberica

Η τρίτη και σίγουρα λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη ποικιλία καφέ είναι η ποικιλία Liberica, η οποία φτάνει μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης καφέ. Το συγκεκριμένο είδος καφέ είναι εντελώς διαφορετικό από τις δύο παραπάνω ποικιλίες, οι οποίες είναι και οι πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς. Η ποικιλία Liberica παράγεται από μεγάλους καρπούς που, όταν καβουρδιστούν, απελευθερώνουν νότες καπνιστού και γεύσεις ξηρών καρπών και μαύρης σοκολάτας. Η ιδιαιτερότητα και η ένταση στη γεύση βρίσκουν απήχηση σε περιορισμένο κοινό, όμως σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Καφεΐνη: Η ποικιλία Liberica περιέχει περίπου 0.5 – 1.8% καφεΐνη.

Η παραπάνω παρουσίαση σας παρέχει μια πρώτη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών. Εντούτοις, χρειάζεται αρκετός χρόνος, αναζήτηση και δοκιμή για να βρείτε το είδος και την ποικιλία καφέ που θα σας αντιπροσωπεύει!

Photo credits: Zarak Khan

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *