Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των γαλακτοβιομηχανιών

γαλακτοβιομηχανίες και τεχνολογία

Οι νέες τεχνολογίες επιστρατεύονται στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας για τον έλεγχο και την ανίχνευση νοθευμένων και αλλεργιογόνων ουσιών. Κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η ποιότητα των διαφόρων ειδών γαλακτοκομικών προϊόντων, που προορίζονται τόσο για επαγγελματική όσο και για οικιακή χρήση.

Τι είναι οι Επεξεργαστές γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι τεχνολογίες ελέγχου, οι ονομαζόμενοι «επεξεργαστές» γαλακτοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων, όπως το Interceptor της Fortress Technology Inc. για να ανιχνεύσουν ξένα αντικείμενα. Επιπλέον, άλλη κατηγορία νέων εξελιγμένων μηχανημάτων, όπως το CEIA από την Heat and Control Inc., αποσκοπεί στον περιορισμό ή την εξάλειψη των δύσκολα καθαριζόμενων επιφανειών, που μπορούν να φιλοξενήσουν βακτηρίδια κατά τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας του γάλακτος και των παραγόμενων από αυτό προϊόντων.

Βέβαια, η επιλογή του κατάλληλου εξειδικευμένου μηχανισμού από τις εκάστοτε γαλακτοβιομηχανίες της παγκόσμιας αγοράς δεν είναι καθόλου απλή. Μάλιστα, πρόκειται για την επιλογή, η οποία συντελεί στη διαφοροποίηση του επιπέδου ποιότητας των προϊόντων γάλακτος.

Η ανίχνευση ξένων αντικειμένων και άλλων προσμίξεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Χωρίς τη δυνατότητα αποτελεσματικής ανίχνευσης για μολύνσεις, οι μεταποιητές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και να έχουν ως αποτέλεσμα την απόσυρση προϊόντων, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στην φήμη και την αξιοπιστία της γαλακτοβιομηχανίας.

Ωστόσο, η επένδυση σε εξοπλισμό μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, γι’ αυτό εξειδικευμένοι επιστήμονες καλούνται
να καθορίσουν ποιες τεχνολογίες είναι οι πλέον κατάλληλες και απαραίτητες για τις διάφορες σειρές προϊόντων
να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα αυτών με τις ισχύουσες διατάξεις παραγωγής.

Κύριες εστίες μόλυνσης

Οι κύριες πηγές μόλυνσης ποικίλλουν συχνά, ανάλογα με το προϊόν. Φυσικά, οι πρώτες ύλες είναι στην κορυφή του καταλόγου διασφάλισης της ποιότητας, χωρίς όμως αυτό να υποβαθμίζει το σημαντικό ρόλο του εξοπλισμού και των μηχανημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας. Οι συνθήκες, επίσης, αποθήκευσης, διατήρησης και μεταφοράς – διανομής των προϊόντων συνδράμουν εξίσου σημαντικά στην καταλληλότητα και ποιότητα των προϊόντων.

Οι Μηχανισμοί Ελέγχου είναι απαραίτητοι στην επεξεργασία τροφίμων

Οι κατάλληλες τεχνολογίες για τον έλεγχο τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν ανιχνευτές μετάλλων, που εφαρμόζονται τόσο κατά τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής όσο και στον έλεγχο των τελικών προϊόντων. Επίσης, Ακτίνες Χ για τον έλεγχο της καταλληλότητας του γυαλιού εμφιάλωσης ή της καταλληλότητας της πλαστικής, μεταλλικής ή χάρτινης συσκευασίας για τη σωστή διατήρηση και την αποφυγή αλλοίωσης των προϊόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι σπάνιες ορισμένες αστοχίες κατά την διαδικασία επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα, κομμάτια πλαστικού ή μεμβράνης που σφραγίζουν συσκευασμένα προϊόντα να εντοπιστούν μέσα στο προϊόν. Γι’ αυτό και ο ενδελεχής έλεγχος σε κάθε στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ακόμα και στο επίπεδο της παραγωγής των συσκευασιών, ο έλεγχος είναι απαραίτητος, ώστε να είναι κατάλληλες, ασφαλείς και χωρίς ελαττώματα, που ίσως προκαλέσουν προβλήματα στην πορεία ή υποβάθμιση του προϊόντος.

Λύνοντας το αίνιγμα της Τεχνολογίας

Η αξιοποίηση των πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών για συγκεκριμένα είδη επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων είναι συχνά αρκετά δύσκολη, καθώς τίθενται ζητήματα κόστους, διαθέσιμου χρόνου, αλλά και χώρου από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών.

Οι εταιρίες – βιομηχανίες πρέπει να καθορίσουν τον βαθμό κινδύνου που μπορούν να δεχτούν οι ίδιες και οι πελάτες τους ή οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι δυνητικοί προμηθευτές εξοπλισμού να προτείνουν τις διαθέσιμες λύσεις.
Εντούτοις, πρέπει να τονιστεί πως οποιοδήποτε τεχνικό πλεονέκτημα προσθέτει αξία και ποιότητα στα προϊόντα. Αυτό είναι, άλλωστε, ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζει τις ποιοτικές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Δείτε εδώ όλα τα είδη γάλακτος με τα οποία μπορούμε να προμηθεύσουμε το κατάστημά σας με προγραμματισμένες παραδόσεις.

Photo credit: Hans Braxmeier από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *