Η εστίαση προετοιμάζεται για την μεγάλη «πρεμιέρα»

people eating inside of cafeteria during daytime

Ύστερα από την απροσδόκητα μεγάλη υγειονομική κρίση που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, οι χώρες μία–μία με τη σειρά τους προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Δυστυχώς, όμως, με την άρση των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τραγικών οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Αν και αναγνωρίζεται παγκοσμίως πως η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί διεθνές παράδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού, ωστόσο δεν ξέφυγε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, από τα βαριά πλοκάμια της οικονομικής κρίσης με την οικονομική ύφεση να αναμένεται να κυμανθεί από 7% έως και 10% του ΑΕΠ.

Με πολύ προσεκτικά βήματα επιστρέφουμε σε μία «νέα κανονικότητα», η οποία ελάχιστα προσομοιάζει στην πρότερη κατάσταση. Τα ευοίωνα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όποτε και ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, επέτρεψαν στους επιφανείς αρμόδιους λοιμοξιολόγους να δώσουν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Έτσι, αντί την 1η Ιουνίου, η εστίαση θα ανοίξει την 25η Μαΐου, ωστόσο τίποτα δε θα θυμίζει το τοπίο όπως το θυμόμαστε την προ κορονοιου εποχή.

Έντονος προβληματισμός και συζήτηση μεταξύ υγειονομικών και πολιτικών αρχών επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτροπή εξάπλωσης του Covid 19. Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, ωστόσο, εκφράζουν την αδυναμία λειτουργίας με τα μέτρα όπως αυτά είχαν αρχικά εξαγγελθεί. Μετά από διαβουλεύσεις, τελικά τα μέτρα και πρωτόκολλα επαναλειτουργίας επαναπροσδιορίστηκαν ελαστικότερα, γεγονός που χαιρέτησε ο κλάδος εστίασης, τονίζοντας, παρόλα αυτά, ότι και πάλι τα μέτρα δεν επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ζητώντας πιεστικά για επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης.

Υγειονομικά πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία χώρων εστίασης

Η ελαστικοποίηση των μέτρων αφορά στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πελατών, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού πελάτων ανά κατάστημα, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι, την ευελιξία στη χρήση εξωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Προβλέπεται παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου από τους αρμόδιους Δήμους μέχρι και το διπλασιασμό αυτών, όπου αυτό είναι δυνατό, με την ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης.
  • Όπου δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, προβλέπεται η μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να φτάσει έως το 50%.
  • Επιτρέπεται η χρήση εσωτερικού ημιυπαίθριου χώρου όταν η μία τουλάχιστον πλευρά του χώρου βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό ή αίθριο χώρο. Σε περίπτωση που η οροφή ενός χώρου ανοίγει ή μπορεί να αφαιρεθεί, τότε όλος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κλειστοί χώροι των καταστημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών στο κατάστημα εστίασης προσδιορίζεται βάσει της αναλογίας ενός πελάτη ανά 2 τ.μ αντί 3 τ.μ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
  • Ο επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων ανά τραπέζι αυξάνεται στα 6 άτομα, αντί του αρχικού αριθμού των 4 και χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός ατόμων όταν πρόκειται για τα μέλη οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών όταν στον ενδιάμεσο χώρο δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα από τα δύο ορίζεται στα 0,70 μ. Όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα από τα δύο, τότε η απόσταση ορίζεται στο 1,10 μ. και τέλος όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο τραπέζια, τότε η ελάχιστη απόσταση αυξάνεται στο 1,70 μ., αντί των 2 μ. όπως είχε τεθεί αρχικά.

Τα παραπάνω μέτρα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικό χώρο να λειτουργήσουν φτάνοντας στο 60% έως 80% της πρότερης δυναμικής τους. Ωστόσο, δυσοίωνη έως και απαγορευτική προδιαγράφεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν έχουν την δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικού ή κοινόχρηστου χώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *