Τα ντόνατς, αν και τα έχουμε συνηθίσει ως γλυκά σνακς – με γέμιση ή χωρίς και με γλυκιά επικάλυψη – είναι κατάλληλα και για αλμυρά σνακς. Χωρίς οποιαδήποτε επικάλυψη, τα ντόνατς είναι απροσδόκητα τέλεια και σε αλμυρή εκδοχή.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση για μίνι sandwiches. Δοκιμάστε να φτιάξετε σάντουιτς, ανοίγοντας ένα ντόνατ στη μέση και προσθέτοντας υλικά όπως μαγιονέζα, τυρί, αλλαντικά.
Γενικά, τα donuts είναι γευστικά συνοδευτικά για τον καφέ και σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Προσφέρουν τόνωση και χορταίνουν σε μια στιγμή που ο πελάτης σας θέλει κάτι “λίγο”, αλλά να είναι πολύ γευστικό!
Για να παρασκευάσετε εύκολα τη ζύμη για τα ντόνατς θα χρησιμοποιήσετε τον γάντζο στο μίξερ. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η σύσταση και η υφή της είναι μαλακή και με αρκετή ελαστικότητα.
Υλικά για παρασκευή donuts:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 10 γρ. ξηρή μαγιά)
- 250 ml γάλα
- 1 αυγό
- 75 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε την παρασκευή των donuts.
Βούτυρο
Ζάχαρη
Ζάχαρη
Για την επικάλυψη
- Άχνη ζάχαρη ή κρυσταλλική ζάχαρη
- Κανέλλα (αναμεμειγμένη με την κρυσταλλική ζάχαρη)
Οδηγίες παρασκευής ντόνατς:
Προσθέστε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και θέστε σε λειτουργία σε ταχύτητα λίγο πάνω από μέτρια. Μετά από λίγη ώρα, χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ τρίψτε και προσθέστε τη νωπή μαγιά ή προσθέστε την ξηρή μαγιά, το γάλα και το αυγό.
Χαμηλώστε σε μέτρια προς αργή ταχύτητα και συνεχίστε το ζύμωμα του μίγματος για 8-10 λεπτά ακόμα.
Αυξήστε, στη συνέχεια, ελαφρώς την ταχύτητα και προσθέστε με ρυθμό τους κύβους βούτυρο. Να βεβαιώνεστε ότι το βούτυρο έχει ενσωματωθεί στη ζύμη, πριν ρίξετε λίγους κύβους ακόμα. Θα πρέπει όλο το βούτυρο να ενσωματωθεί και η ζύμη να είναι μαλακή, λεία και ελαστική για να σταματήσετε το ζύμωμα και να βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ που θα έχετε λαδώσει προηγουμένως ελαφρά και καλύψτε το με μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σε θερμοκρασία δωματίου για 2 – 3 ή και 4 ώρες. Αν εξυπηρετεί τη λειτουργία του καταστήματός σας, αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται και με άλλο τρόπο. Μπορείτε, εναλλακτικά να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο για το βράδυ και θα είναι έτοιμη για να συνεχίσετε το επόμενο πρωί.
Το επόμενο βήμα, αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, είναι να την μεταφέρετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίξτε λίγο αλεύρι και στην πάνω πλευρά της και πιέστε τη ζύμη να μην έχει αέρα – φυσαλίδες στο εσωτερικό της. Απλώστε τη με ένα φαρδύ πλάστη ώστε να έχει πάχος 1 εκ. περίπου, ομοιόμορφα και κατόπιν τεμαχίστε τη σε ίσα κομμάτια των 60 γρ. περίπου. Μια ζυγαριά ίσως φανεί χρήσιμη στην αρχή.
Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί ξανά πριν το τελευταίο στάδιο
Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης σαν μια μπάλα, πιέστε ελαφρά το πάνω μέρος για να γίνει πιο επίπεδο και τοποθετήστε, με αρκετό κενό ανάμεσά τους, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Καλύψτε με μεμβράνη χωρίς να ασκήσετε πίεση και αφήστε τα donuts να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η ζύμη σας ήταν το βράδυ στο ψυγείο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Το στάδιο του τηγανίσματος
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό του τηγανίσματος. Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος που χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα, προσθέστε ηλιέλαιο και ζεστάνετέ το στους 180°C περίπου, αλλά όχι παραπάνω. Αν χρειαστεί ρυθμίστε τη θερμοκρασία χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς.
Με πολλή προσοχή και χωρίς να ασκήσετε πίεση στα ντόνατς και χάσουν τον όγκο τους, ρίξτε μερικά στο λάδι με την κάτω πλευρά τους. Οι λουκουμάδες (όπως αλλιώς συνηθίζεται να ονομάζονται) πρέπει να έχουν χώρο για να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Χρειάζεται να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα απ’ έξω και να έχουν προλάβει να ψηθούν και εσωτερικά, οπότε μην υπερφορτώνετε το σκεύος.
Μετά από 1-2 λεπτά που θα έχουν πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά, τα γυρίζετε για να πάρουν χρώμα και από την άλλη. Αρκούν άλλα 1-2 λεπτά περίπου.
Αφαιρείτε τους έτοιμους λουκουμάδες – ντόνατς με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένο απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι. Γυρίζουμε και την άλλη πλευρά μετά από λίγο.
Με γλυκιά επικάλυψη
Για την επικάλυψη με ζάχαρη, οι λουκουμάδες θα πρέπει να είναι ζεστοί, αλλά όχι να καίνε.
Αν επιλέξετε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, μπορείτε προαιρετικά να την αναμείξετε με κανέλα σε ένα μπολ. Μέσα σε αυτό το μείγμα εμβαπτίζετε τα donuts και έτσι αποκτούν μια στρώση ζάχαρης και αρωματικής κανέλας. Θα μπορούσε να είναι μόνο κρυσταλλική ζάχαρη γύρω τους, ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να επικαλυφθούν με άχνη ζάχαρη.
Κατόπιν τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο παρουσίασης, έτοιμα προς διάθεση στους πελάτες σας.
Πραλίνα
Πραλίνα
Donuts με γέμιση
Για να κάνετε ακόμα πιο δυνατή τη γεύση τους, γεμίστε τους αφού κρυώσουν. Μπορείτε να γεμίσετε με λευκή σοκολάτα, με πραλίνα σοκολάτας γάλακτος ή με μαρμελάδα σε ό,τι γεύσεις θέλετε.
Για να κάνετε την τρύπα χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κουζίνας, με προσοχή. Χρειάζεται να κάνετε στο πλάι του λουκουμά μια τομή και να προχωρήσετε προς το κέντρο του, χωρίς να γίνει διαμπερές το άνοιγμα. Δεν πρέπει να ανοίξει τρύπα και από την άλλη πλαϊνή πλευρά.
Στη συνέχεια με ένα κορνέ, γεμίστε το λουκουμαδάκι με όποια γέμιση έχετε ετοιμάσει. Αφήστε τη γέμιση να ξεχειλίσει λίγο από την τρύπα για να φαίνεται τι γέμιση έχει κάθε ντόνατ.
Η FoodFacts είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε
Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά, σάλτσες, σαλάτες, πραλίνες, καταψυγμένα προϊόντα κρέατος κ.α. διανέμονται μέσω της υπηρεσίας διανομής X-Van της FoodFacts.
Τα τακτικά δρομολόγια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (δείτε στον χάρτη τις περιοχές διανομής) είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Τα φορτηγά της FoodFacts περνούν από κάθε σημείο 2 φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας άμεσα κάθε τακτική ή/και νέα ανάγκη!
Παραδίδουμε με συνέπεια, ασφάλεια και προγραμματισμό στην πόρτα της επιχείρησής σας επώνυμα προϊόντα γνωστών brand. Ανάμεσά τους: NOYNOY, Barista’s Gold, Debic, Frico, Creta Farms, ΑΘΗΝΑΙΑ, Θράκης Γεύσεις, Funky Greece, Χυμοί Λακωνία, alpro, Deli Sun, Brioche Gourmet, ΙΟΝ, Παυλίδης.
Photography | Design: canva pro
Προτεινόμενα προϊόντα
Γάλατα Barista's
ALPRO VANILLA
Ζάχαρη
ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ 1kg
Τυρί
ΤΥΡΙ GOUDA ΝΟΥΝΟΥ ΣΕ ΦΕΤΕΣ 10 x 100g
Γάλατα & Φυτικά Γάλατα
ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό Ρόφημα Αμύγδαλο