Croque Monsieur και Croque Madame σε πακέτο;

croque madame συνταγή για ένα πιάτο που φτάνει στον πελάτη και σε πακέτο

Είχαμε κάνει σε προηγούμενο άρθρο μας μια σύντομη αναφορά στα croque madame και croque monsieur, για τα οποία η διαφορά είναι πως το croque madame ολοκληρώνεται με ένα αβγό στην κορυφή του σάντουιτς (τηγανητό, ποσέ ή σε μερικές εκδοχές και βραστό μελάτο).

Επειδή, πρόκειται για δύο από τις γευστικότερες επιλογές για έναν κατάλογο brunch, αφιερώνουμε αυτό το άρθρο εξ’ ολοκλήρου σε αυτά τα πλούσια σε γεύση πιάτα. Άλλωστε, χωρίς να χρειάζονται παραλλαγές στη συνταγή και το στήσιμο, είναι πιάτα κατάλληλα και για πακέτο, με μια σωστή συσκευασία για take away ή αποστολή μέσω της αξιόπιστης υπηρεσίας delivery που έχει η επιχείρησή σας. Η δυνατότητα αποστολής ενός πιάτου σε πακέτο, είναι ένα πλεονέκτημά του ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για την περίοδο της καραντίνας και όσο το επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες λόγω covid19.

Υλικά ανά πιάτο

  • 2 μεγάλες φέτες ψωμιού (τοστ ή όποιο άλλο αντίστοιχο ψωμί έχετε επιλέξει στην επιχείρησή σας)
  • 2 φέτες τυρί έμενταλ
  • 1 φέτα ψητό χοιρινό (ή και ζαμπόν)
  • Βούτυρο για επάλειψη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα dijon (προαιρετικά για πιο πλούσια γεύση)
  • Τριμμένο τυρί έμενταλ για το τελείωμα

Υλικά για τη μπεσαμέλ

  • 1 κ.σ. Βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • Προσθέστε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, προαιρετικά, για επιπλέον γεύση

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ, σε μέτρια φωτιά αφήνοντας να λιώσει το βούτυρο και “ψήνοντας” ελαφρά το αλεύρι. Συμπληρώστε το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, αποσύροντας από το μάτι. Αν θέλετε πιο ζωηρή γεύση, προσθέστε σε αυτό το σημείο λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Αφού ετοιμάσετε τη μπεσαμέλ, συνεχίστε με την προετοιμασία του σάντουιτς. Αρχικά, ψήστε ελαφρά το ψωμί σε μέτρια θερμοκρασία σε φούρνο ή σε τοστιέρα. Στη συνέχεια, αλείψτε ομοιόμορφα τη μια πλευρά του ψωμιού με βούτυρο και στις δύο φέτες. Έπειτα, στην άλλη πλευρά της μιας φέτας, αλείψτε (αν θέλετε τη μουστάρδα και) μια γενναία ποσότητα μπεσαμέλ. Τοποθετήστε μια φέτα τυρί έμενταλ, από πάνω μια φέτα ψητό χοιρομέρι και μετά ακόμα μια φέτα τυρί έμενταλ. Κλείστε το σάντουιτς με την δεύτερη φέτα ψωμιού. Απλώστε στη κορυφή την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί έμενταλ.

Τοποθετήστε το σάντουιτς σε φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει ένα ρόδινο χρώμα και να λιώσει το τυρί.

Ένα πιάτο croque monsieur είναι έτοιμο σε αυτό το σημείο. Για να εξελιχθεί σε croque madame αρκεί να τηγανίσετε σε αγελαδινό βούτυρο ένα αβγό και να το τοποθετήσετε στο croque monsieur μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.

Croque madame συνοδεία πράσινης σαλάτας: ένα πιάτο για brunch, που “σερβίρεται” και σε πακέτο

Το πιάτο αυτό συνοδεύεται άριστα με μια δροσερή σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ένα dressing με γλυκόξινη γεύση. Αν χρησιμοποιήσατε μουστάρδα dijon στο σάντουιτς, τότε θα ταίριαζε ένα dressing με την ίδια μουστάρδα και μέλι.

Για να ετοιμάσετε το πιάτο για αποστολή σε πακέτο, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της κατάλληλης συσκευασίας, όπως και στην παρουσίαση του φαγητού. Καλό είναι να παρέχετε το dressing χωριστά από τη σαλάτα. Η ταχύτητα και η ασφάλεια με την οποία θα φτάσει στην πόρτα του πελάτη σας, πρέπει να είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτες παράμετροι επιτυχίας.

Photo by Jonathan Pielmayer on Unsplash

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *