Αφρόγαλα για Cappuccino και Latte

pos-na-ftiaxo-afrogala-cappuccino-latte

Το Cappuccino και το latte ανήκουν στην οικογένεια καφέ εσπρέσο που παρασκευάζονται με την ανάμειξη του εσπρέσο με αφρώδες γάλα και γάλα με ατμό αντίστοιχα. Όλες οι μηχανές εσπρέσο έχουν μια ράβδο ατμού που χρησιμοποιείται για τον αφρισμό του γάλακτος και το γάλα στον ατμό.

Επιλέγοντας την σωστή Γαλατιέρα για παρασκευή αφρόγαλου

Για το καπουτσίνο, χρησιμοποιούμε ένα δοχείο σχεδόν διπλάσιο από την αρχική ποσότητα του γάλακτος, καθώς αυτό θα φουσκώσει και ο όγκος του θα πολλαπλασιαστεί.
Για το latte, το γάλα είναι “στον ατμό”. Το αποτέλεσμα του ατμού είναι απλά ζεστό γάλα (με λίγο αφρό). Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα δοχείο αφρού από ανοξείδωτο χάλυβα για να αφρίσουμε το γάλα. Το μέγεθος του δοχείου εξαρτάται από την ποσότητα του γάλακτος που επιθυμούμε. Σε αντίθεση με το Cappuccino, σε αυτή τη διαδικασία, η ποσότητα του γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 (ένα τρίτο) της χωρητικότητάς του δοχείου ώστε να επιτρέψουμε σε αυτό να πολλαπλασιαστεί σε όγκο. Εν προκειμένω, ένα θερμόμετρο ταχείας ανάγνωσης θα ήταν πολύ χρήσιμο για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία καθώς η γεύση του γάλακτος και κατά συνέπεια του καφέ μας θα αλλοιωθεί εάν αυτό ξεπεράσει τους 71 (εβδομήντα ένα) βαθμούς Κελσίου.

Το αφρόγαλα παράγεται με την προώθηση ζεστού αέρα ή ατμού στο γάλα, που προκαλεί και την διόγκωση του. Στην πραγματικότητα οι φυσαλίδες είναι μια καλά δεμένη σειρά πρωτεϊνικών μορίων. Εάν επιλέξετε αποβουτυρωμένο γάλα, αυτό θα παράγει έναν πιο πλούσιο αφρό από το πλήρες γάλα, αν και το πλήρες γάλα θα έχει σίγουρα πιο κρεμώδη υφή και γεύση. Συνίσταται το μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα το οποίο παρέχει ένα καλό συνδυασμό και των δύο.

Προετοιμασία μηχανής espresso

mixanes-espresso

Για να προετοιμάσετε τη μηχανή εσπρέσο για αφρό, ανοίξτε πρώτα τη ράβδο ατμού για να καθαρίσετε το νερό που συμπυκνώθηκε στο άκρο και, στη συνέχεια, κλείστε το ξανά.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε την άκρη της ράβδου ατμού στο γάλα έτσι ώστε να βρίσκεται περίπου ½ εκ κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος . Ανοίξτε πρώτα τη βαλβίδα ατμού και βεβαιωθείτε ότι η άκρη της ράβδου βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του γάλακτος ώστε να τραβήξει αέρα από την επιφάνεια του γάλακτος για να παράγει τον αφρό. Για τον αφρισμό, θα πρέπει να πειραματιστείτε, αλλά καλό σημείο εκκίνησης είναι αυτό που προαναφέραμε.

Για τον ατμό, μπορείτε να βυθίσετε εντελώς την άκρη. Αν η άκρη είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του γάλακτος, θα δημιουργήσει φυσαλίδες που είναι πολύ μεγάλες. Θυμηθείτε ότι θέλουμε “μικροφυσαλίδες”. Από την άλλη πλευρά, αν η άκρη είναι πολύ μακριά κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος, δεν θα τραβήξει αρκετό αέρα για να δημιουργήσει αφρό (που είναι αυτό που θέλουμε για το ατμό-γάλα). Θα πρέπει να πειραματιστείτε για να μάθετε τι είναι κατάλληλο και να θυμάστε ότι καθώς ο αφρός αυξάνεται, η επιφάνεια του γάλακτος πέφτει.

Μικρά μυστικά για τα αφρόγαλα: Θερμοκρασία και περιστροφή της γαλατιέρας.

Είναι επίσης καλό να στροβιλίζετε την κανάτα δεξιόστροφα, αυτό θα αναγκάσει τον αφρό να αναμειχθεί ομοιόμορφα σε όλο το γάλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη υφή.
Κρατήστε το αφρό μέχρι να φτιάξετε την υφή που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σας. Γενικά, το γάλα πρέπει να αφαιρεθεί μέχρις ότου διπλασιαστεί ο όγκος. Μόλις το γάλα φτάσει σε αυτό το σημείο, μετακινήστε την άκρη της ράβδου αργά μέσα στο γάλα. Αυτό κατανέμει τον αφρό στο γάλα και εξασφαλίζει ομοιόμορφη θερμοκρασία. Όταν η ένδειξη του θερμομέτρου φτάσει στους 65ο (εξήντα πέντε) Κελσίου, απενεργοποιήστε τη βρύση ατμού και αφαιρέστε την άκρη από το γάλα. Το αφρώδες γάλα θα έχει θερμοκρασία 71ο -72ο Κελσίου (εβδομήντα ένα – εβδομήντα δύο βαθμούς).

 

Δείτε πως φτιάχνουμε βήμα βήμα τον τέλειο Latte Macchiato, με ΝΟΥΝΟΥ BARISTA’S GOLD.

Photo:
heewei lee

Crew

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *